Ouderwets,

is helemaal zo gek nog niet. Sommige ouderwetse zaken halen het nieuws als vooruitstrevend en duurzaam. Neem de elektrische auto. Weet u dat begin vorige eeuw 27% van de auto’s in de Verenigde Staten elektrisch was? Na grote investeringen in brandstofmotoren ontstond de voorkeur voor een alternatief en nu gaan we weer terug naar elektrisch.

Afgelopen weekend haalde het alternatief voor plastic AGF-verpakkingen het nieuws, duurzamer, maar zeker niet innovatief.

Een halve eeuw geleden was AGF kopen en meenemen in je eigen ‘AGF-tas’ heel normaal. Ik herinner mij de twee jute tassen van mijn oma. De donkergekleurde jute tas, die altijd een beetje vies was, voor de aankoop van aardappels. De andere tas, ook jute en iets vrolijker met meer lichte kleurtjes, voor de spruitjes, witlof, sla en appeltjes. Meestal liet de kruidenier na het wegen alles gewoon vanuit de schaal in de tas rollen. Maar dit raakte uit de mode vanwege hygiëne, transport en geuroverdracht. Dag jute tas, want na al die jaren is dit natuurlijke product gewoon vergaan.

Plastic was de oplossing, maar helaas niet zo duurzaam. Dat wordt nu vervangen door alternatieven. Mijns inziens is dat alleen nuttig als die echt afbreekbaar of herbruikbaar zijn.

Ondertussen blijf ik een oud Keuls potje van de Volharding in Nijkerk maar bewaren, voor het moment dat je boter weer onverpakt moet meenemen. Net zoals dat vroeger gebeurde, zo ouderwets.

mr. Patricia Hoogstraaten RAE
directeur