Komkommertijd,

als ik in mijn bed lig probeer ik mij er iets bij voor te stellen: die periode met weinig nieuws en activiteiten in de zomer. Het is namelijk buitengewoon druk.

In nummer 8 van VakcentrumNieuws ligt de focus op de relatie werkgever-werknemer. De overheid wil over veel onderwerpen onze mening vernemen. Natuurlijk over de CAO voor het Levensmiddelenbedrijf en de food e-commerce CAO. Die mening is alom bekend. Maar ze vragen meer.

Net voor het zomerreces worden talloze consultaties gestart. Je kunt ze niet negeren, gedegen antwoord en overleg zijn vaak onontbeerlijk. Neem nu de, net gesloten, consultatie over de aanpassing van het minimumloon en die over het uitlenen van medewerkers. Het positieve is dat onze mening gevraagd wordt.

Dat is niet altijd het geval. Zoals bij een voorstel dat in Brussel in september gepresenteerd gaat worden over een verbod op invoer van dwangarbeid-producten. Daarover worden we niet geraadpleegd. Ze gaan ervanuit dat iedereen het daarmee eens is. Maar zoals altijd gaat het om de kleine lettertjes. Als de verkoper in een winkel, met soms wel honderden producten, zomaar strafrechtelijk of civiel aansprakelijk gesteld kan worden gesteld voor de verkoop van eventuele dwangarbeid-producten, wordt het toch anders. Zeker als er een omgekeerde bewijslast aan gekoppeld wordt. De (mkb-) winkelier moet dan zelf bewijzen dat er in de hele keten geen dwangarbeid heeft plaatsgevonden. Een onmogelijkheid! Dus moeten we hier, ook zonder raadpleging, snel in actie komen.

Inmiddels weet ik één ding zeker, het bestaat alleen in je dromen: ‘komkommertijd’.

mr. Patricia Hoogstraaten RAE
directeur