Samen tegen corona. Toch?

Zo begon de zoveelste hartenkreet, die ik tussen kerst en nieuwjaar ontving. Ditmaal van een niet-essentiële gesloten feestwinkelier: “En wat doet de rest van Nederland, die gaat massaal lekker winkelen in België.” Ze vraagt zich af waarom de pers nu reclame maakt voor het shoppen en dineren in het buitenland? “NOS had natuurlijk ook kunnen oproepen om thuis te blijven en aangeven, dat als we erop uit blijven trekken, de kans op besmetting groter wordt en de winkels in Nederland hiervoor moeten boeten door nog langer gesloten te blijven.”

Inmiddels worden de hartenkreten steeds luider en de pijn, die geleden wordt door de lockdown groter. Hoelang moeten we dit nog accepteren? Keer op keer worden winkeliers financieel geraakt. De steun, die nu aangeboden wordt, is leuk voor bedrijven, die al langer dicht zijn. Onze achterban kan er in ieder geval nauwelijks gebruik van maken. Ondernemersrisico noemen ze dat. Hoe kan een ondernemer gemotiveerd blijven tijdens een lockdown, als zowel de politiek als een deel van Nederland hen niet steunt?
“Vakcentrum ga procederen”, roepen sommigen of “winkeliers ga gewoon open”. Het Vakcentrum blijft van mening dat de kans op resultaat op dit moment groter is door het gesprek aan te gaan en in gesprek te blijven. Zo kunnen de ervaringen van niet alleen non-food winkeliers, maar ook food ondernemers uit winkelstraten met veel gesloten winkels, direct op tafel worden gelegd bij de relevante ministeries en de kamerleden.
Het Vakcentrum brengt tijdens alle deze contacten de positie van de totale achterban duidelijk naar voren. Zoals altijd zal de politiek zich opnieuw met meerdere invalshoeken bezighouden en het is ons democratisch gekozen parlement dat de beslissende stem heeft. Onze argumenten moeten voor hen zichtbaar zijn, dus blijven we herhalen en blijven we aan de verschillende tafels zitten. Voor velen onzichtbaar, maar onze inzet is en blijft: Verbreed de steun en open de winkels! Alleen met de politiek kunnen we verder komen. Ook hier geldt het motto: Samen tegen corona. Toch?

Iedereen een voorspoedig 2022 gewenst!

mr. Patricia Hoogstraaten RAE
directeur