Nieuwjaarsbijeenkomsten

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op dinsdag 23 januari 2018 presenteerde het Vakcentrum nieuwe initiatieven gericht op vermindering van voedselverspilling en beperking van energieverbruik.

IMG_4594kopie

In samenwerking met de Wageningen Universiteit wordt gezocht naar mogelijkheden om de reststromen uit supermarkten te beperken. Als voorbeeld werd op de nieuwjaarsbijeenkomst het Broodbier geïntroduceerd. Met TNO is een Energieleidraad voor winkels opgesteld.

Leidraad voor energiebesparing

Om in kaart te brengen welke (nieuwe) mogelijkheden er zijn om winkels te verduurzamen, ontwikkelde het Vakcentrum in samenwerking met TNO een leidraad energiebesparing. De hierin voorgestelde verduurzamingsaanpak richt zich vooral op energiehuishouding. De nieuwe leidraad geeft ondernemers adviezen met betrekking tot acties die op korte termijn rendement opleveren, maar geeft ook informatie over duurzame keuzes die op een termijn van vijf jaar of langer worden terugverdiend. De Energieleidraad geeft aan dat ondernemers er goed aan doen een tijdlijn van verduurzamingsacties op te stellen zodat deze goed in de bedrijfsvoering kunnen worden ingepast.

Bier van onverkocht brood gaat voedselverspilling tegen

Nederland houdt van brood. Het liefst vers brood, dus wat niet gelijk verkocht wordt is de volgende dag al oud en afgedankt. Om deze verspilling tegen te gaan startten Stichting Super Supermarkt (SSK) en de Wageningen University & Research (WUR) een pilot om oud brood te gebruiken als ingrediënt voor de productie van bier.

Het project ‘bierbrood’ is een uitwerking uit de handleiding ‘Vermindering voedselverspilling’ die Wageningen University in samenwerking met het Vakcentrum uitwerkt. De handleiding komt binnenkort beschikbaar voor leden van het Vakcentrum.

Opleidingsapp voor supermarkt-medewerkers

Voor medewerkers van supermarkten met het Super Supermarkt Keurmerk (SSK) ontwikkelde het Vakcentrum een opleidingsapp. Met deze app op hun telefoon kunnen medewerkers zichzelf trainen om klanten te informeren over duurzame producten in de supermarkt en duurzaamheidsaspecten van de bedrijfsvoering. Duurzaamheid is een belangrijk aspect bij het beoordelen of een supermarkt in aanmerking komt voor het toekennen van het Super Supermarkt Keurmerk, een initiatief van het Vakcentrum.

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de leden van het Vakcentrum, zo bleek eerder uit een ledenonderzoek. Het Vakcentrum kent dan ook al langer regelingen voor het voordelig inkopen van energiebesparende led-verlichting, energie-adviezen en groene energie.