Persbericht: Omzet supermarkten zeer divers

donderdag 26 maart 2020

 

Horizon toegang consument ZB-groothandel beperkt

Het beeld als zou elke supermarkt tenminste een kerstomzet noteren, is niet correct. Natuurlijk heeft een zeer groot aantal supermarkten – met name in de buurt en wijkwinkelcentra – ongekende omzetten gedraaid. Met in verschillende gevallen een omzetplus van wel meer dan 30%. Daar valt ook weinig op af te dingen.

Vanuit dit geschetste rooskleurige beeld is geprobeerd de supermarkten uit te sluiten van diverse regelingen ter ondersteuning van de ondernemer in de crisis. Het Vakcentrum heeft er succesvol op gewezen dat geen enkele sector in z’n geheel kan worden uitgesloten. Er zijn namelijk ook een andere ervaringen.

Supermarkten aan de grens zien de omzet sterk teruglopen vanaf de afgelopen week. Op sommige plekken met meer dan 10%. Dit is het gevolg van de beperkingen van het grensverkeer dat (nagenoeg) niet meer mogelijk is. Zwaar getroffen zijn ook de supermarkten op de zogeheten high traffic-plekken zoals stations en stadskernen. Een afname van meer dan 10% is regel tot wel meer dan 25%. Ook veel supermarkten op de Waddeneilanden en rond toeristische locaties noteren een diepe min. Supermarkten op de universiteitsterreinen zijn inmiddels zelfs gesloten. Het rooskleurig beeld zoals wordt geschetst, valt dan ook niet branchebreed te maken.

De effecten op de langere termijn lijken minder rooskleurig.

We zien nu ook een ander tafereel ontstaan. De consument weet in veel gevallen de zelfbedieningsgroothandel te vinden. Dat raakt niet alleen de supermarkt, maar ook de foodspeciaalzaak heeft er last van. Ook van onze achterban met non-foodspeciaalzaken, met name kookwinkels en winkels met huishoudelijke artikelen, ontvangen we zorgelijke geluiden. Het Vakcentrum onderschrijft dat, op dit moment, een brede voedselvoorziening noodzakelijk is en voedselverspilling voorkomen moet worden en de bijdrage van de ZB-groothandel hierin. We moeten wel oppassen voor een blijvende vergroting van een reeds bestaand ongelijk speelveld. Op een ‘natuurlijk’ moment zal  weer heel duidelijk paal en perk gesteld moeten worden aan de ongelimiteerde openstelling van de ZB-groothandels voor consumenten. Wat ons betreft in ieder geval vanaf het moment dat de horeca weer opengaat.