Logo's Nationale Competitie 2022

Winnaars Nationale Competities 2022 zijn bekroond!

Tijdens het jaarlijkse spectaculaire Branche-Event Foodspecialiteiten van het Vakcentrum Foodspecialiteiten zijn maandagavond in Studio 21 te Hilversum onder leiding van Humberto Tan de winnaars van de Nationale Competities bekend gemaakt.

D8L_8349

De winnaars zijn:

  • Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak: Kaas van Daan en meer uit Alkmaar
  • Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas: De Kaasspeciaalzaak Ed Boele uit Den Haag
  • Nederlands Beste Foodspecialist Speciaal Bieren: Zuivelhoeve uit Zuidlaren

Kaas van Daan en meer is Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak 2022

Een overweldigend assortiment kazen. Er liggen verschillende streekkazen zoals kazen van zorgboerderijen. Daarnaast hebben ze een eigen label kaas "Boeren Blankendaal" die gemaakt worden door verschillende boeren. Na de laatste wedstrijd Beste Boerenkaas specialist, hebben ze zich goed ingelezen in de procedure Boerenkaas en waar ze op moeten letten. Daan en Jolanda onderscheiden zich door middel van het constant zoeken naar niet alleen nieuwe kazen maar ook een kaas die voortkomt uit verantwoord ondernemen zoals bijvoorbeeld dier en welzijn. Daarnaast bezoeken bedrijven, hebben contacten met kaasmakers, kortom ze zijn een sieraad tussen de kaaswinkels. Wat een liefde voor het vak.

De Kaasspeciaalzaak Ed Boele is Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas 2022

Ed Boele was in Nederland één van de pioniers op het gebied van het hebben van een rijpingskast in de winkel. Hij haalt nog steeds kaas uit Rungis en affineert deze zelf af. Ook investeert hij in duurzame oplossingen die ook vooral de kaas ten goede komt. In de kaaskoeling en daarbuiten is alles LED. Voordeel is dat het nauwelijks tot geen verkleuring op de kaas achterlaat. Bovendien is de koeling energiezuinig.

De dames Fleur, Annet en Ellen namen bij één van de juryleden de honneurs waar voor Ed. Hijzelf was op een welverdiende vakantie en had alle vertrouwen in het, terecht, kundig en enthousiast team.

Zuivelhoeve Zuidlaren is Nederlands Beste Foodspecialist Speciaal Bieren 2022

De bieren staan in de winkel niet op stijl of smaak, maar op brouwerij. De brouwerijen zijn bewust gekozen en de eigenaar weet er veel tot zeer veel van. Er is een duidelijke visie en beleid om brouwerijen uit de regio te presenteren of daar waar de ondernemer zelf affiniteit mee heeft zoals Abdij La Trappe waar hij 10 jaar zijn roots heeft liggen of brouwerij Bax waar hij twee jaar als vertegenwoordiger werkzaam is geweest. Het biermerk Bartje draagt hij ook een warm hart toe gezien dit een achterliggend verhaal heeft met zijn familie. De onderscheidenheid zit hem met name in het beperkte assortiment met speciaal bieren uit de regio die je niet snel in een landelijke supermarkt zult aantreffen.

Nationale Competities

Na een spannende voorselectie zijn op dinsdag 15 maart de 11 finalisten bekendgemaakt. De finalisten per categorie zijn vervolgens beoordeeld door drie andere juryleden dan de voorronde. De 2 vakjuryleden en de consumentenjury hebben de winkels onafhankelijk van elkaar bezocht.

Onderscheidend ondernemen

De finalisten werden beoordeeld op klantvriendelijkheid, klantgerichtheid, voedselveiligheid & hygiëne, winkeluitstraling en hun visie op het vak en de branche, de eigen aanpak daarin, het ondernemings- en winkelmanagement, het personeelsbeleid en netheid en de performance van de winkel. Daarnaast beoordeelde een mystery shopper het aanbod, de winkel en de behandeling die hen als klant ten deel viel.

Uit de juryrapporten was duidelijk dat het niveau erg hoog was van alle finalisten en de resultaten erg dicht bij elkaar lagen. De jury was het er dan ook unaniem over eens dat juist de passie en uitmuntend vakmanschap onontbeerlijk zijn en onderscheidend vermogen zorgt dat ze tot de top in de branche van Nederland behoren.

Certificering Foodspecialiteitenwinkels

Deelname aan de Nationale Competities is exclusief voor winkels die de Certificering Foodspecialiteitenwinkels met goed gevolg hebben behaald. Dit certificeringsproces wordt in opdracht van Stichting Foodspecialiteiten Nederland uitgevoerd door onafhankelijk instituut FOODBASE uit Wageningen. Dit traject biedt een onafhankelijke toetsing door ervaren en getrainde inspecteurs en professionele mystery shoppers. De winkels worden beoordeeld op winkeluitstraling, hygiëne & voedselveiligheid, klantgerichtheid en klanttevredenheid. Het certificeringstraject heeft een looptijd van 24 maanden die start met een meting, na 12 maanden een tussenevaluatie hoever de aanbevelingen zijn verwerkt en weer 12 maanden later wordt er opnieuw gekeurd.

Organisatie

De Nationale Competities zijn een initiatief van Vakcentrum Foodspecialiteiten en worden georganiseerd door Stichting Foodspecialiteiten Nederland in Woerden. Voor algemene informatie: www.foodspecialiteitenwinkels.nl