Winnaars Nationale Competities 2022 zijn bekroond!
Tijdens het jaarlijkse spectaculaire Branche-Event
Foodspecialiteiten van het Vakcentrum Foodspecialiteiten
zijn maandagavond in Studio 21 te Hilversum onder leiding
van Humberto Tan de winnaars van de Nationale Competities
bekend gemaakt.
De winnaars zijn:
-
Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak: Kaas van Daan en meer
uit Alkmaar
-
Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas: De
Kaasspeciaalzaak Ed Boele uit Den Haag
-
Nederlands Beste Foodspecialist Speciaal Bieren:
Zuivelhoeve uit Zuidlaren
Kaas van Daan en meer is Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak
2022
Een overweldigend assortiment kazen. Er liggen verschillende
streekkazen zoals kazen van zorgboerderijen. Daarnaast hebben
ze een eigen label kaas "Boeren Blankendaal" die gemaakt
worden door verschillende boeren. Na de laatste wedstrijd
Beste Boerenkaas specialist, hebben ze zich goed ingelezen in
de procedure Boerenkaas en waar ze op moeten letten. Daan en
Jolanda onderscheiden zich door middel van het constant zoeken
naar niet alleen nieuwe kazen maar ook een kaas die voortkomt
uit verantwoord ondernemen zoals bijvoorbeeld dier en welzijn.
Daarnaast bezoeken bedrijven, hebben contacten met kaasmakers,
kortom ze zijn een sieraad tussen de kaaswinkels. Wat een
liefde voor het vak.
De Kaasspeciaalzaak Ed Boele is Nederlands Beste
Foodspecialist Buitenlandse Kaas 2022
Ed Boele was in Nederland één van de pioniers op
het gebied van het hebben van een rijpingskast in de winkel.
Hij haalt nog steeds kaas uit Rungis en affineert deze zelf
af. Ook investeert hij in duurzame oplossingen die ook vooral
de kaas ten goede komt. In de kaaskoeling en daarbuiten is
alles LED. Voordeel is dat het nauwelijks tot geen verkleuring
op de kaas achterlaat. Bovendien is de koeling energiezuinig.
De dames Fleur, Annet en Ellen namen bij één van
de juryleden de honneurs waar voor Ed. Hijzelf was op een
welverdiende vakantie en had alle vertrouwen in het, terecht,
kundig en enthousiast team.
Zuivelhoeve Zuidlaren is Nederlands Beste Foodspecialist
Speciaal Bieren 2022
De bieren staan in de winkel niet op stijl of smaak, maar op
brouwerij. De brouwerijen zijn bewust gekozen en de eigenaar
weet er veel tot zeer veel van. Er is een duidelijke visie en
beleid om brouwerijen uit de regio te presenteren of daar waar
de ondernemer zelf affiniteit mee heeft zoals Abdij La Trappe
waar hij 10 jaar zijn roots heeft liggen of brouwerij Bax waar
hij twee jaar als vertegenwoordiger werkzaam is geweest. Het
biermerk Bartje draagt hij ook een warm hart toe gezien dit
een achterliggend verhaal heeft met zijn familie. De
onderscheidenheid zit hem met name in het beperkte assortiment
met speciaal bieren uit de regio die je niet snel in een
landelijke supermarkt zult aantreffen.
Nationale Competities
Na een spannende voorselectie zijn op dinsdag 15 maart de 11
finalisten bekendgemaakt. De finalisten per categorie zijn
vervolgens beoordeeld door drie andere juryleden dan de
voorronde. De 2 vakjuryleden en de consumentenjury hebben de
winkels onafhankelijk van elkaar bezocht.
Onderscheidend ondernemen
De finalisten werden beoordeeld op klantvriendelijkheid,
klantgerichtheid, voedselveiligheid & hygiëne,
winkeluitstraling en hun visie op het vak en de branche, de
eigen aanpak daarin, het ondernemings- en winkelmanagement,
het personeelsbeleid en netheid en de performance van de
winkel. Daarnaast beoordeelde een mystery shopper het aanbod,
de winkel en de behandeling die hen als klant ten deel viel.
Uit de juryrapporten was duidelijk dat het niveau erg hoog was
van alle finalisten en de resultaten erg dicht bij elkaar
lagen. De jury was het er dan ook unaniem over eens dat juist
de passie en uitmuntend vakmanschap onontbeerlijk zijn en
onderscheidend vermogen zorgt dat ze tot de top in de branche
van Nederland behoren.
Certificering Foodspecialiteitenwinkels
Deelname aan de Nationale Competities is exclusief voor
winkels die de Certificering Foodspecialiteitenwinkels met
goed gevolg hebben behaald. Dit certificeringsproces wordt in
opdracht van Stichting Foodspecialiteiten Nederland uitgevoerd
door onafhankelijk instituut FOODBASE uit
Wageningen. Dit traject biedt een onafhankelijke toetsing door
ervaren en getrainde inspecteurs en professionele mystery
shoppers. De winkels worden beoordeeld op winkeluitstraling,
hygiëne & voedselveiligheid, klantgerichtheid en
klanttevredenheid. Het certificeringstraject heeft een
looptijd van 24 maanden die start met een meting, na 12
maanden een tussenevaluatie hoever de aanbevelingen zijn
verwerkt en weer 12 maanden later wordt er opnieuw gekeurd.
Organisatie
De Nationale Competities zijn een initiatief van Vakcentrum
Foodspecialiteiten en worden georganiseerd door Stichting
Foodspecialiteiten Nederland in Woerden. Voor algemene
informatie: www.foodspecialiteitenwinkels.nl