Vereniging

Het Vakcentrum is de onafhankelijke belangenbehartiger en bewezen partner van zelfstandige detaillisten in food, non-food, fast moving consumer goods en franchisenemers.

De vereniging ondersteunt haar leden in een sterk volatiele omgeving, waarin ondernemers mede afhankelijk zijn van ontwikkelingen buiten hun invloedsfeer. Het Vakcentrum ondersteunt haar leden op het gebied van:

  • Ondernemerschap , denk aan franchising, locatiebeleid, professionalisering, regeldruk, criminaliteit en betalingsverkeer;
  • Werkgeverschap , waaronder de CAO en de individuele arbeidsrelatie, omgang met ziekte en re-integratie, verzekeringen, preventie, participatie, opleidingen en duurzame inzetbaarheid van medewerkers;
  • Klanten en het uitdragen van de meerwaarde van het zelfstandig ondernemerschap en consumentenrecht;
  • Assortiment , voedselveiligheid, etikettering en verpakking, specifieke productgroepen als alcohol en zelfzorggeneesmiddelen;
  • Innovatie , denk daarbij aan omnichannel ondernemen, Platform De Nieuwe Winkelstraat (DNWS), Lokaal Retailbelang en contactloos betalen;
  • Duurzaamheid , over onder andere subsidies en regelgeving, verpakkingen en energiezuinige verlichting.

Franchise

Het Vakcentrum komt op voor de belangen van franchisenemers.

Voor de zelfstandig mkb-ondernemers zijn wij actief op Europees, nationaal en lokaal niveau, daarnaast staan wij onze leden ook individueel bij op bedrijfsjuridisch, bedrijfseconomisch en fiscaal gebied en begeleiden wij een toenemend aantal franchisenemersverenigingen in hun werkzaamheden.

Missie:
"Het Vakcentrum verbindt, vertegenwoordigt en mobiliseert mkb-winkeliers en franchisenemers om hun ondernemerschap, zelfstandigheid en verdienkracht te borgen en daarmee de leefbaarheid van de samenleving te vergroten."
.

Lobbyactiviteiten

Het ondernemerschap is lang niet altijd vanzelfsprekend. Krijgt u als ondernemer wel of geen vergunning voor uitbreiding of relocatie? Krijgt u wel of geen eerlijke concurrentie van ongevraagde pick up points? Worden franchisenemers nu wel of niet beschermd door een wet? Welke wetgeving geldt wanneer u als ondernemer uw producten online wil verkopen in Europa?

Het Vakcentrum maakt zich hard voor de belangen van u als ondernemer. Zowel op lokaal, provinciaal, nationaal als op Europees niveau. Zodat open en transparant wordt besloten over bestemmingsplannen. Zodat oneerlijke concurrentie niet wordt toegestaan. Zodat franchisenemers worden beschermd tegen samenwerkingsrelaties die niet meer in balans zijn. En zodat u niet wordt geconfronteerd met 28 verschillende consumentenwetgevingen in Europa.

Naast haar eigen directe lobby werkt het Vakcentrum nauw samen met koepelorganisaties, zoals de Koninklijke Vereniging MKB-Nederland, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Detailhandel Nederland en the International Federation of Grocers’ Associations. Door jarenlange ervaring weet het Vakcentrum de weg in Den Haag en Brussel. Daar handelen wij ook naar: onafhankelijk, deskundig, inspirerend, betrokken en ondernemend. 

Kenniscentrum

Omdat het voor u als ondernemer onmogelijk is alles te weten, kunt u bij het Vakcentrum terecht met al uw vragen. Het Vakcentrum is hét kenniscentrum voor alle aspecten waarmee u als zelfstandige ondernemer in uw bedrijfsvoering te maken krijgt. Of het nu gaat om vragen over reprorecht, etiketteringen, alcoholverkoop, CAO-afspraken of franchisevraagstukken, het Vakcentrum staat u bij. Via het magazine, de website en de e-mailnieuwsbrieven worden leden geïnformeerd over achtergronden en direct op de hoogte gebracht van actualiteiten.

Vakcentrum Bedrijfsadvies

Kloppen mijn prognoses wel? Moet ik wel of niet mijn winkel verbouwen? Hoe krijg ik een zieke (oud)medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk?

Iedere dag wordt u geconfronteerd met vragen in uw winkel. Voor het krijgen van de juiste antwoorden komt u naar het Vakcentrum. De adviseurs van het Vakcentrum zijn onafhankelijk. Voor de volle 100%. Alle mkb-winkeliers en franchisenemers kunnen met hun vragen bij het Vakcentrum terecht. Onze deskundige adviseurs helpen u graag. Doeltreffend. Gelijk ter zake. Zodat geen kostbare tijd verloren gaat en u weer kunt ondernemen zoals u dat het liefste doet. Meer informatie.

Vakcentrum ZorgPortaal

Wet- en regelgeving veranderen voortdurend. En als ondernemer heeft u er de laatste jaren steeds meer verantwoordelijkheden bij gekregen. Ziet u door de bomen het bos niet meer? En heeft u behoefte aan begeleiding bij ziekte en re-integratie? Sluit u dan aan bij Vakcentrum ZorgPortaal. Meer informatie.