Driedaagse training Juridische aspecten van personeelsbeleid

Bogdan Scantee: “Leren van situaties en met elkaar in gesprek gaan erg nuttig”

Hij kwam 10 jaar geleden voor de liefde naar Nederland: Bogdan Scantee, SPAR-ondernemer met een winkel in de Wagenstraat in Den Haag. De geboren Roemeen werkte als assistent filiaalmanager en storemanager, maar tijdens de coronapandemie wist hij het zeker: ik wil ondernemer worden. Sinds 14 maanden runt hij met passie de winkel in hartje Den Haag. Hij stuurt vijftien medewerkers aan. Personeelszaken is belangrijk: “Je wilt altijd het beste voor je team”, aldus Bogdan. Toen hij de aankondiging van de cursus ‘Juridische aspecten van het personeelsbeleid’ zag, meldde hij zich meteen aan. Met Bogdan volgden dertien andere deelnemers deze driedaagse cursus in mei/ juni. De training werd gegeven door mr. Henk van Dorst, juridisch adviseur van Vakcentrum Bedrijfsadvies.

bogdan en collega

Delen ervaringen

“Als ondernemer weet je niet alles. Hoe kun je toekomstige beslissingen op het gebied van personeelszaken verbeteren? In deze cursus leer ik heel veel van de ervaringen van mede-cursisten. Maar als ondernemer ben je eigenwijs, je denkt soms dat je het wel weet. Daardoor is het belangrijk te weten hoe anderen omgaan met situaties in de praktijk. Door dat met elkaar te delen leer ik veel. Zeker omdat het ook gaat om deelnemers die bij andere formules werken.”
“Het gaat niet alleen over het delen van ervaringen, maar ook om het met elkaar in gesprek gaan. De cursus doe je echt samen. Wat kun je leren van situaties en wat is wijsheid om te doen in de toekomst? Heel praktisch.”

Andere skills

Zijn hybride winkel heeft een aparte hoek met The Tosti Club, waar gasten ook een kop koffie kunnen bestellen. “Dat vergt net weer andere skills dan wanneer iemand alleen werkt in een supermarkt. Dat was in het begin best moeilijk en we hadden dan ook last van doorstroom. Het is toch anders als je te maken hebt met gasten en niet alleen met klanten die boodschappen doen in de winkel”. Bogdan Scantee heeft daardoor mensen moeten laten gaan.

“Het afscheid nemen van mensen, maar ook het niet aannemen van sollicitanten betekent een moeilijke boodschap en soms een lastig besluit. Maar uiteindelijk wil je het beste voor je team. Het gaat niet over jezelf. Mijn twee motors van het personeelsbeleid zijn: behandel de winkel als je woonkamer en het team is zo sterk als de zwakste schakel. Die schakel moeten we dan ondersteunen en sterker maken.”

Niet alleen

“Aan het eind van de rit ben jij alleen verantwoordelijk. Bij een slechte boodschap ben jij degene die het uiteindelijke besluit moet nemen. Doe ik dat wel goed? Dat doe je toch alleen. Natuurlijk heb je steun van je familie en je team, maar jij neemt die beslissing. Het mooie van de cursus is dat ik besefte dat ik niet alleen ben. Ook andere ondernemers moeten slechte boodschappen brengen en door het horen van hun ervaringen leer ik veel”, aldus Bogdan.
“Ik kan dan ook echt iedere ondernemer aanbevelen de cursus te volgen. Het delen van de ervaringen en de praktijkverhalen van andere ondernemers is echt heel zinvol en nuttig”.

Interesse in deelname?

Na de zomervakantie worden nieuwe data voor de trainingen ingepland? Wilt u zeker weten dat u de training niet mist, stuur dan een bericht aan reactie@vakcentrum.nl. Wij informeren u dan als een nieuwe training wordt gepland.