Het Lokaal Amersfoort heeft grootse plannen

Nieuwbouw en filialisering

Het Lokaal in Amersfoort, een combinatie van restaurant en biologische foodspecialiteitenwinkel, is sinds een jaar lid van Vakcentrum. Voor Rinke van ’t Holt was dat een logische stap in de verdere professionalisering van het bedrijf, die aansluit bij de grootse plannen die Het Lokaal heeft: nieuwbouw en verdubbeling van het aantal m2. De kennis en diensten die Vakcentrum heeft, helpen bij de uitrol van de plannen.

_DSC0064.JPG

Als we op een zonnige septemberochtend bij Het Lokaal naar binnenlopen, komt de heerlijke geur van vers gebakken brood en koffie je direct tegemoet. We ontmoeten Rinke van ’t Holt, een van de drie medeoprichters/eigenaren en het meest aanwezig op de winkelvloer. Voordat in maart 2016 Het Lokaal de deuren opende, werkte Van ’t Holt bij V&D, Ikea, Blokker en ­Visma-software, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor klanttevredenheidonderzoek. Hij leerde veel, zag hoe het moest en hoe het niet moest en het verdiende goed. Bevredigend was het werk echter niet meer. Als vader van twee jonge kinderen stelde hij zichzelf existentiële vragen: ‘voor wie doe ik dit eigenlijk, wat voeg ik nou door mijn werk aan waarde toe. Wat voor duurzame wereld laat ik achter voor mijn kinderen?’

_DSC0049.JPGDaarop besloot hij zich, naast zijn werk, als vrijwilliger aan te melden bij de organisatie van streekmarkten in Amersfoort en regio. “Daar kwam ik in aanraking met een groep ­enthousiaste mensen die consumenten bewuster wilde maken van wat ze eten en waar dat vandaan komt. Het promoten van lokale producten stond centraal en dat beviel me goed”, vertelt Van ’t Holt. “Alleen merkte ik na verloop van tijd dat de massa niet werd bereikt. En geld verdienen was bijzaak. Dat je principes hebt is prima, maar ik was ervan overtuigd dat er volop commerciële kansen waren om op te schalen. Vegan, veganistisch, biologisch, duurzaam, lokaal geproduceerd; het zijn volstrekt normale en ingeburgerde begrippen geworden waar steeds meer aandacht voor is. Daar wilde ik in meegaan!”

De Nieuwe Stad

Van ’t Holt wilde het, samen met zijn compagnon Cor Holtackers, anders aanpakken en schreef een businessplan voor Het Lokaal: een combinatie van een restaurant en biologische foodspecialiteitenwinkel, gevestigd in De Nieuwe Stad. Dit is een industrieel park waar jaren geleden nog tandpasta en zeep werden gemaakt. De fabrieken verdwenen en het gebied werd herontwikkeld waarbij de industriële infrastructuur deels intact bleef. Er kwamen trendy, jonge, alternatieve bedrijven voor terug die elkaar versterken en één ding met elkaar gemeen hebben: het streven naar duurzaamheid en een circulaire maatschappij.

_DSC0046.JPGTijd voor een reset

“Wij passen daar met Het Lokaal perfect tussen. En hoe actueel zijn we nu!
Lokaal/regionaal voedsel produceren is onze toekomst. Onze ambitie is om een nieuwe voedselvoorziening voor de stad neer te zetten”, legt een enthousiaste Van ’t Holt uit. “Het moet anders. Zoveel mogelijk voedsel produceren (grotendeels voor de export) tegen een zo laag mogelijke prijs, kan niet meer. Het is echt tijd voor een reset! Daarom praten we met boeren, tuinders et cetera, hoe we die voedselketen anders kunnen opzetten, goed voor mens, dier en milieu. Dat is het DNA van Het Lokaal.”

Meer biologische speciaalzaak dan supermarkt

Het Lokaal is 500 m2 groot en bestaat uit twee even grote delen: een restaurant dat een vintage uitstraling heeft - met hergebruikte meubelen - en een foodspecialiteiten­winkel. Beide delen versterken elkaar. “Met het restaurant onderscheiden we ons met groenten van lokale leveranciers. We koken volledig bio en vegan en onze koks maken de heerlijkste gerechten”, aldus Van ’t Holt. “Iedere week wisselen we weer en we koken met de ­seizoenen mee. Het restaurant maakt ook gebruik van producten uit de winkel zodat we de derving zo laag mogelijk houden. Dat past weer goed binnen het streven om zo min mogelijk voedsel weg te gooien.”

_DSC0038.JPGVoor de winkel was het de eerste jaren wel even zoeken naar het juiste profiel. Van ’t Holt: “Uiteindelijk was onze conclusie dat we meer tegen de biologische speciaalzaak, delicatessen­winkel aanzitten dan tegen een supermarkt. Met goede ambachtelijke broden, kaas, vleeswaren, wijn, bier. Op de verswaren ligt in de winkel focus. We zijn ook steeds meer gekoelde producten gaan verkopen. Verder halen we bij de biogroothandel producten om de klant een zo compleet mogelijk biologisch assortiment te kunnen bieden.”

Tevens ging Het Lokaal de samenwerking aan met een drietal specialisten op het gebied van bier, brood en koffie, die een deel van het pand huren. Boot Koffie heeft er een eigen koffiebranderij en Broodmakers Elsenburg & Sebastiani maken ter plaatse met veel zorg en aandacht geweldige ambachtelijke broden en patisserie. In het begin was er ook een bierbrouwerij maar omdat hier te weinig groei in zat en de bakkerij wél sterk groeide, werd besloten om de m2 aan de bakker te gunnen.

Van 500 m2 naar 1000 m2

Sinds dat Het Lokaal in maart 2016 de deuren opende, werd er goed zaken gedaan. In de corona­jaren verdubbelde de omzet van de ­winkel zelfs. Het restaurant was echter gesloten. De sterke groei heeft Het Lokaal tot nu toe goed vast kunnen houden. Natuurlijk brengt deze tijd met hoge inflatie, hoge energiekosten en dergelijke weer nieuwe uitdagingen met zich mee.

Van ’t Holt vindt de ontwikkelingen zorgelijk maar kijkt toch alweer verder: “We lopen steeds meer tegen de beperkingen van dit pand aan qua beschikbare meters. Tevens geloven we dat we nog lang niet zijn uitgegroeid. Volgend jaar wordt hier gestart met de bouw van 850 woningen en dit betekent dat wij tijdelijk gaan verhuizen naar de andere kant van de Nieuwe Stad, naar een gebouw van 1000 m2. Medio 2025 keren we weer terug naar onze huidige locatie, maar dan naar een volledig nieuw pand van ook ongeveer 1000 m2. Dus we hebben twee jaar de tijd om daaraan te wennen! Het concept met restaurant en winkel en de uitstraling blijven hetzelfde.”

_DSC0050.JPGMogelijke uitrol naar andere steden?

Maar bij nieuwbouw alleen blijft het niet. De ambitie van Het Lokaal gaat verder dan 2025, vertelt Van ’t Holt tot slot: “We willen een langdurige impact maken als het gaat om het opbouwen van een duurzame voedselketen en daar willen wij met Het Lokaal een belangrijke rol in vervullen. Daarbij komt de kennis van Vakcentrum ook goed van pas. We willen onderzoeken of het mogelijk is om het concept van Het Lokaal uit te rollen naar andere steden. Als we ondernemers daarbij kunnen helpen of ondersteunen, dan bekijken we graag de mogelijkheden.”