Irma van Diepen, Van den Hurk Eersel: “Als je nooit springt, zul je nooit vliegen”

Eind februari postte Irma van Diepen, eigenaresse van kookwinkel Van den Hurk in het Brabantse Eersel, een opvallende video en blog op LinkedIn waarin zij aankondigde eind van dit jaar te gaan stoppen met haar speciaalzaak. De winkel staat te koop en komt er geen overname dan sluiten de deuren. Dat bericht kwam behoorlijk binnen bij haar familie, de inwoners van Eersel, klanten, collega’s en leveranciers. “Het gaat toch allemaal goed, waarom dan dit besluit?”, was zo’n beetje de algemene teneur.

_DSC0260_bewerkt

Bijna twintig jaar geleden stapte Irma van ­Diepen in de 250 m2 grote zaak van haar schoonouders, die zij in 2006 officieel overnam. Haar man Rogier richtte zich op een fulltime carrière buiten de winkel. In de loop der jaren zette zij de winkel naar haar eigen hand. Tien jaar geleden werd fors verbouwd en samen met een bureau werkte ze aan een nieuw interieur­concept dat warm en gezellig aanvoelt, met centraal in de winkel een groot kookeiland en keuken voor demonstraties. Wat het ­assortiment betrof, verschoof de focus naar kook- en keukengerei, serviesgoed en kook­cadeaus en dat bleek een gouden greep. Van den Hurk floreerde. Mede dankzij de passie die Irma en haar team aan de dag legde, ontwikkelde Van den Hurk zich tot een winkel waar het goede leven wordt gevierd. Dat beeld past prima bij de Bourgondische inslag waarvoor de Kempen bekend staan.

Ik ken één stand en dat is 100% áán

“Toen ik startte wilde ik heel veel. Ik wilde de grootste winkel op dit gebied in de regio worden, ik wilde succes in zaken hebben, een goede omzet en rendement draaien en dat is eigenlijk allemaal gelukt. Dan ga je ­nadenken wat de volgende uitdaging is. Daarnaast speelden er de afgelopen jaren ook andere zaken, zoals mijn zoon die in één jaar tijd twee zware ongelukken heeft gehad, mijn dochter die aan de andere kant van de wereld woont, de twee coronajaren die veel van je vergen én ik word in juli van dit jaar vijftig”, vertelt Irma. “Ik ben ook niet het type dat het ‘even rustig aan doet’. Ik ken één stand en dat is 100% áán. Wie mij kent, weet dat ik altijd met heel veel energie aan het werk ben. Behalve dat je van je werk veel energie krijgt, kost het je ook veel energie. Zeker de laatste jaren ben ik soms ’s avonds helemaal op en dat is niet leuk voor je gezin. Mijn levensmotto is ‘als je nooit springt, zul je nooit vliegen’. Ik wil heel graag nog een keer springen, aan mijn leven een totaal nieuwe wending geven, maar dan mag ik daar niet te lang mee wachten. Dat is de reden dat ik tot deze rigoureuze stap ben gekomen.”

_DSC0244_bewerkt.jpgRemedie tegen keuzestress

De winkel én het woonhuis staan nu te koop. Mocht er geen overname volgen, dan start begin 2023 een finale uitverkoop. “Dat zou ik heel erg vinden zowel voor de lokale gemeenschap als voor de branche. In de afgelopen twintig jaar hebben we toch een hele goede naam opgebouwd, lokaal, regionaal en dankzij veel social media activiteiten ook nationaal. Voor een nieuwe eigenaar ligt hier een geweldig fundament om op voort te bouwen. Bij voorkeur iemand die lokaal bekend is, affiniteit heeft met koken en tafelen en bereid is om er veel ­persoonlijke energie in te stoppen. Daardoor blijf je ook in de toekomst relevant en onderscheidend ten opzichte van webwinkels. Je komt naar onze winkel als remedie tegen keuzestress! Op internet zie je als consument namelijk door de blenders de keuken niet meer! Die stress nemen wij weg.”

_DSC0228_bewerkt.jpgKlanten zijn in shock

De wijze waarop Irma haar boodschap ­wereldkundig maakte, open en eerlijk, zich kwetsbaar opstellend, verdient alle respect. Familie, ­vrienden, klanten, collega’s en leveranciers zagen dit totaal niet aankomen. Zij hebben echter begrip en respect voor haar besluit. “Ook klanten zijn in shock omdat wij bij diverse ­generaties een begrip zijn in de regio. Dat raakt je natuurlijk. Collega’s en leveranciers ­reageerden eveneens vol ongeloof, want het gaat toch heel goed? Inderdaad hebben we hier vrijwel altijd een goede boterham kunnen verdienen. Alleen geld verdienen is niet mijn doel in het leven. De reacties van leveranciers snap ik ook, want er zijn in de afgelopen tien jaar al zoveel goede winkels verdwenen. Alle reacties zijn hartverwarmend maar ik sta 100% achter mijn besluit.”

Ik heb geen plan

Dan is het 1 januari 2023. Van den Hurk is overgenomen of gaat sluiten. Wat gaat Irma van Diepen daarna doen? “Een begrijpelijke vraag. Ik heb echter geen plan. Ik laat het even helemaal los. Nee, we vertrekken niet naar het (verre) buitenland, want mijn man heeft hier zijn eigen bedrijf. Ik zal wel afstand nemen om even tot mezelf te komen en mijn hoofd vrij te maken. Ik denk dat ik eerst ga reizen. Inspiratie opdoen. Ik ben ervan overtuigd dat er weer iets moois op mijn pad komt, waar ik mijn energie weer in kwijt kan!”