Janno van Veluw: “Langer blijven en tevreden blijven”

“Een goede binding met medewerkers”

Janno van Veluw neemt de nabije toekomst het stokje over van zijn vader als eigenaar van COOP van Veluw in Zwartebroek. Dat was geen vanzelfsprekendheid, Janno werkte tot eind 2021 bij defensie.

IMG-20210925-WA0022

Hij pakt gestaag meer taken van zijn vader op. Zo leert hij het bedrijf steeds meer van binnenuit kennen. “Als kind heb ik natuurlijk het reilen en zeilen van het bedrijf al via mijn vader meegekregen. De winkel is er al mijn hele leven, het is vertrouwd. Ik wist dus al best veel. Maar nu ben ik er ook echt bij betrokken.” Vader Henk hierover: “Ik had niet verwacht dat Janno mij zou willen opvolgen, ik had gedacht hij een andere kant op zou gaan. We werken nu lekker samen en dat voelt goed. De toekomst zien we rooskleurig tegemoet met veel plannen en leuke uitdagingen.”

Dit jaar kreeg Janno ook het personeelsbeleid onder zijn hoede. 22 personeelsleden, waarvan 7 medewerkers in vaste dienst. Enkelen zelfs met een staat van dienst van meer dan 20 jaar. “Eén van mijn grootste uitdagingen wordt het team goed functionerend te houden. Gelukkig hebben we tot nu toe geen problemen met het vinden van nieuw personeel. Maar ik wil het goede personeel natuurlijk behouden.” Hij heeft voor zijn eigen ontwikkeling een cursus gevolgd: Hoger Supermarktmanagement bij OVD Opleidingen. “Het ging mij vooral ook om de ontwikkeling van mijn persoonlijk leiderschap. Daar heb veel geleerd. Vooral over hoe om te gaan met mijn natuurlijk autoritaire houding. Dat ik niet in een valkuil moet trappen, maar dat ik kalm en rustig moet blijven.”
Dat Janno een van nature autoritaire houding heeft, klinkt niet vreemd als je hoort dat hij 12 jaar in het leger heeft gezeten, waarvan ook een jaar in Afghanistan. In 2020 kreeg hij, een dag na zijn ontslag bij defensie, de diagnose hersentumor. Het re-integratieproces heeft Janno bij zijn vader in de zaak doorlopen via een detacheringstraject van defensie. In november vorig jaar werd Janno volledig hersteld verklaard. “Toen in 2017 de winkel naar COOP veranderde, begon het al wel bij mij te kriebelen. Mijn vriendin, aanstaande vrouw, wist me te overtuigen dat ik meer in mijn mars heb. Met mijn eigen visie processen analyseren en invloed uitoefenen. Dat is wat ik wel wilde. Ook met klanten werken vind ik erg leuk”, aldus Janno van Veluw.

Toolkit Schijf van Vijf

Voor zijn opleiding bij OVD heeft hij ook een verslag moeten maken over een uitdaging voor het team. “Toen ik dat hoorde dacht ik meteen dat medewerkers zelf zouden moeten aangeven waar verbeterpunten liggen. Toen heb ik een medewerkerstevredenheidsonderzoek aangevraagd via het Vakcentrum. Het personeel bleek zeer tevreden en loyaal, maar leverde inderdaad ook goede verbeterpunten op. Het bieden van meer transparantie was daar één van. En dat heb ik dan weer gelijk bij de kop gepakt door de toolkit ‘De Schijf van Vijf’ van mmm lekker werken aan te vragen. Daar ga ik nu mee aan de slag. We gaan binnenkort met elkaar om de tafel. Ik wil een goede binding met het personeel. Dat ze langer blijven en tevreden blijven.”

COOP naar PLUS?

In 2021 werd de fusie tussen COOP en PLUS aangekondigd en werd bekend dat COOP-winkels een PLUS winkel zouden worden of worden verkocht. “Wij doen mee in het Asterix-project. Een pilot met een aangepast Plus-format voor kleinere winkels. Er wordt dan beoordeeld of dat concept uitzicht biedt op een hogere omzet. “De resultaten worden verwacht in het eerste kwartaal van 2023. We moeten dus nog even wachten wat de uitkomst hiervan is. Ik heb er wel vertrouwen in, daar zit zeker potentie.”