Koen Kerssies van Coop Kerssies over het SSK keurmerk: “SSK certificatieproces maakt je scherper”
Sinds 2014 heeft supermarktondernemer Koen Kerssies - eigenaar van Coop Kerssies in Vollenhove - het SSK keurmerk. “Het keurmerk laat je bewust worden van wat je eigenlijk allemaal al doet. Veel van de activiteiten binnen de zeven thema’s doe je als ondernemer vaak al wel. Het certificatieproces maakt je scherper en bewuster van het feit dat je duurzaam en betrokken bezig bent”, aldus Koen Kerssies. “Door het SSK keurmerk maak je al die mooie zaken ook heel zichtbaar. Voor de klanten en natuurlijk ook voor je medewerkers.”
De Coop heeft circa 60 medewerkers. Kerssies is trots op zijn medewerkers. “We hebben een relatief jong team. Ik streef ernaar hen zo breed mogelijk inzetbaar te hebben. Dat is voor iedereen een voordeel. Ik weet wat de medewerkers willen en als ze bijvoorbeeld alleen de kassa willen draaien, is dat natuurlijk ook prima. Het gaat erom dat er een goede sfeer is.” Helaas werden er door de coronatijd strepen gezet door onder meer de trainingen en personeelsfeesten. “Dat zijn we nu natuurlijk weer aan het oppakken”, zegt de SSK-ondernemer.
Sponsoring lokale verenigingen
Lokale betrokkenheid is een groot goed bij de Coop-ondernemer. Veel lokale verenigingen en clubs worden geholpen via financiële ondersteuning of het geven van goederen. “Het E-team van de plaatselijke voetbalclub wordt gesponsord door middel van een kledingpakket, zodat de kinderen geen bijdrage hoeven te betalen voor de sportkleding. Ook sponsor ik het lokale bloemen-Corso wat een groot event is in Vollenhove.”

Bij de viswedstrijden voor kinderen op de lokale camping worden de prijzen geleverd in de vorm van speelgoed. “En we gaan ook weer de kindermiddagen opstarten. Deze zijn door de coronatijd helaas twee jaar niet georganiseerd. Op de broodafdeling maken we dan tijdens vakanties ruimte zodat de kinderen kunnen knutselen zoals het versieren van koekjes. Dat is echt een succesvolle activiteit”, vertelt Kerssies enthousiast.
Assortiment
De lokale betrokkenheid komt ook tot uiting in de diverse lokale producten in het assortiment, zoals ‘Blokzijler brok’ (koek), kaas uit de regio, planten van de kweker om de hoek, het lokaal gebrouwen biertje en in het seizoen kersen uit de polder. “Bij de kersen uit de polder zetten we apart promotiemateriaal in om ook de klanten te informeren waar het vandaan komt. Zo staat de boer zelf op het materiaal”, aldus Kerssies.
Veiligheid
Een SSK thema dat belangrijk is voor Kerssies betreft de veiligheid van medewerkers en klanten. Sinds de opening van zijn nieuwe winkel in 2014 heeft hij zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo is er een modern camerasysteem voor de veiligheid.
Veel veranderd in 10 jaar
“Het is goed dat het SSK keurmerk destijds in het leven is geroepen. Inmiddels is er natuurlijk veel veranderd. Klanten zijn veel mondiger geworden, ook via social media. Ook in het assortiment zien we verandering: maaltijdpakketten verkopen we nu veel bijvoorbeeld. En tapas, dat was tien jaar geleden nog redelijk onbekend. Daar hebben we nu het nodige van in de schappen liggen. Er is veel aan productontwikkeling gedaan en er is ook een groeiend bewustzijn voor gezond leven en gezond eten. Dat past allemaal heel goed binnen de criteria van het SSK keurmerk. Ik kijk ernaar uit om dit verder op te pakken ook straks in de Plus.”