Veel overleg en ­flexibele opstelling bij ­personeelsbeleid Ekodis

Geen spijt van deelname aan training Juridische Aspecten

“We zijn een klein familiebedrijf, onze medewerkers moeten prettig kunnen werken in een huiselijke sfeer. We zijn ook echt een buurtwinkel. Als het gaat om personeel en regels hebben we een heel flexibele opstelling. Maar het is ook goed te weten wat je opties zijn ten aanzien van juridische aspecten van het personeelsbeleid.” Aldus Maarten van Riel, eigenaar van natuurwinkel Ekodis in Amsterdam Oost.

20220715_140641

Samen met zijn vader heeft hij zo’n 18 medewerkers in dienst. Binnenkort gaat zijn vader met pensioen en dan zal Maarten alle onderdelen van de bedrijfsvoering op zich nemen. Daar hoort ook personeelszaken bij, dit zat bij zijn vader in het takenpakket. “Omdat ik daar niet veel kennis van heb, schreef ik me in voor de cursus Juridische aspecten van het personeelsbeleid.”
“Al na één dag wist ik dat het een heel goede keuze was: soms stond ik echt te klapperen met mijn oren! De grijze gebieden, de rechten van de werknemer, welke opties heb je als werkgever bij conflicten… Wij hebben in de 40 jaar dat we bestaan eigenlijk vooral mensen aangenomen. Medewerkers gingen om wat voor reden ook soms uit eigen beweging weg. Conflicten hebben we nooit gehad.”

Flexibel

De natuurwinkel werd opgericht door vader Jan van Riel in 1983. Ekodis is in 40 jaar uitgegroeid tot een onderneming met 18 medewerkers en een winkeloppervlak van een kleine supermarkt: 350 m2. Van personeelsbeleid kun je haast niet spreken. “Medewerkers zijn vaak langer in dienst. Nieuwe krachten blijven hangen na een stageplek bijvoorbeeld. Ze komen ook uit de buurt. We doen alles in overleg en we zijn heel flexibel.” Dit past helemaal bij de visie van de onderneming, waarbij persoonlijk contact de kracht is van Ekodis. Of het nu om de klant of de medewerker gaat.
Luisteren naar de wensen van hun personeel vindt Maarten dan ook belangrijk. “Goede medewerkers zijn veel waard. Zo kan onze vaste bakker elk jaar twee maanden naar zijn familie in Turkije. Geen probleem. En de rest van het jaar is hij er gewoon. Daarnaast is hij ook nooit ziek! We overleggen altijd in een open sfeer met elkaar. De roosters zijn nooit een probleem.”
In hun veertig jarig bestaan is nog nooit iemand ontslagen. “Maar tijden veranderen en je weet niet of er een mismatch zit bij nieuwe medewerkers. Wij willen mensen een kans geven, mensen die niet zomaar ergens aan de slag komen. Dat is soms moeilijk. Zo hebben we een medewerker die persoonlijke issues heeft. Dan maak je dus een afweging. Is de eventuele hinder acceptabel voor jou en ook collega’s? Hij functioneert verder al 2,5 jaar prima. In de cursus heb ik wel geleerd hoe je hier juridisch op een goede manier mee om kan gaan.”

Nieuwe medewerkers

De arbeidsmarkt is overspannen. Veel bedrijven kunnen geen geschikt personeel vinden. Hoe zit dat bij Ekodis? “Het vinden van nieuw ­personeel lukt gek genoeg altijd. Het komt altijd op z’n pootjes terecht. Mensen komen bijna altijd via relaties solliciteren: via klanten, via via of via een leertraject. Nog nooit heb ik een advertentie of iets dergelijks hoeven inzetten. Hooguit een mededeling opgehangen in de winkel.”

Over de training Juridische aspecten van het personeelsbeleid

“Ik vond het een hele goede opleiding. De ­materie vind ik helemaal niet leuk. Maar doordat je met mede-cursisten in ­hetzelfde schuitje zit, leer je heel veel. Er worden ­verschillende cases besproken. Hoe ga je met bepaalde ­situaties om? Het Nederlands recht is soms echt niet te volgen, vandaar dat enige kennis van zaken belangrijk is. Ik heb er in elk geval geen seconde spijt van dat ik me had ­ingeschreven.”

De driedaagse training Juridische Aspecten van het Personeelsbeleid start weer in september en november. Heeft u belangstelling voor deze of een van de andere Vakcentrum-trainingen, kijk dan op www.vakcentrum.nl/agenda