Nicky van Zoggel, Spar Schijndel: “Consument betaalt méér om 100 meter minder te lopen”
Nicky van Zoggel (31) transformeerde in 2020 de gedateerde Spar in Schijndel tot een moderne winkel waar hij zijn opgebouwde kennis ten volle op los kon laten. Maar Nicky is nog lang niet klaar. Zijn ambitie reikt verder dan één winkel, alleen zitten de extreem gestegen bouwkosten zijn plannen danig in de weg.
“Toen ik hier in Schijndel voor het eerst voor de deur stond, was ik niet meteen razend enthousiast. Dat er veel werk te verzetten was, werd al meteen duidelijk. Dan ga je je toch maar in de cijfers verdiepen. De basis was aardig, maar ik ontdekte ook dat alles wat ik de afgelopen acht jaar had geleerd, hier niet werd toegepast. Toen werd ik al een stuk enthousiaster. Dan heb ik het over ruime openingstijden, een slijterij en vooral over ‘foodservice’, zoals belegde broodjes, wraps, yoghurt, gevulde stokbroden, sushi, zelfbereide pizza’s, verse salades, smoothies, et cetera. Dat waren zaken die ik bij Spar City/University al gewend was en hier alleen maar hoefde te implementeren. Dit is ten koste gegaan van een deel van de KW (kruidenierswaren). Dat assortiment bleef weliswaar breed, maar minder diep en dat was wennen voor de klanten. In feite kwam het erop neer dat als wij hier ‘supermarktje’ wilden spelen, wij het op termijn niet zouden winnen. Daarvoor is 400 m2 verkoopvloeroppervlak gewoon te klein. Ik noem dit ook geen supermarkt maar een variant van een horecagelegenheid waar je je verse eten kunt afhalen, in combinatie met een gelegenheid om boodschappen te doen.”
Meer gemak
Die verhouding is volgens Nicky nu nog ten voordele van de boodschappen, maar als hij naar de omzetverhouding met de ‘foodservice’ kijkt, verschuift die meer en meer naar 50/50. “Dat komt omdat de klant steeds meer ‘gemak’ zoekt. Jaar op jaar stijgt het bedrag dat consumenten méér betalen om 100 meter minder te hoeven lopen. Mede door de coronacrisis heeft dat een vlucht genomen en niet alleen bij jongeren. Ook ouderen hebben het gemak van onze foodservice ontdekt. Lekker vers, hoge kwaliteit en dicht in de buurt. Dan speelt de prijs een minder dominante rol. Daar liggen onze kansen en het succes van de afgelopen twee jaren heeft ons gelijk wel bevestigd.”
Via Spar City/University naar een eigen winkel
Nicky van Zoggel startte zoals veel jongeren met een bijbaan in een supermarkt en werd in 2013 bedrijfsleider bij Spar City Arnhem en later bij Spar University Nijmegen. Vervolgens klom hij op tot operationeel manager voor alle filialen van Spar University. Een geweldige leerschool die hem alleen maar later van pas zou komen. Zijn persoonlijke doel was en bleef namelijk het runnen van een eigen winkel. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat diverse familieleden ook in het supermarktwereldje zitten. Hij deed de Spar-ondernemersopleiding en nam in 2020 Spar Schijndel over - dicht bij zijn woonplaats Den Bosch - van een ondernemer die met pensioen ging. De net uitgebroken coronacrisis met ‘intelligente lockdown’ zat de verbouwing nog flink in de weg, maar in juni 2020 kon de totaal vernieuwde Spar, na twee weken te zijn gesloten, alsnog de deuren openen. Bij binnenkomst valt meteen de prominente plaats voor de foodservice op. Dat was toen, voor wat een buurtsuper heette, uniek voor Spar en zo werd Nicky’s aanpak een voorbeeld voor zowel Spar hoofdkantoor als zijn collega’s.
Flitsbezorging lastig in te schatten
Een vrij nieuw fenomeen is flitsbezorging. Nicky: “Online en flitsbezorging zijn twee verschillende dingen. Online is vooral voor de geplande boodschappen doen en daarin schuilt niet onze kracht. Daar moeten we niet aan willen beginnen. Maar als we praten over flitsbezorging, dan hebben we het over dezelfde consument die bij ons komt. Dan wordt het een ander verhaal en kunnen we eigenlijk niet achterblijven. Ik houd de ontwikkelingen scherp in de gaten en kijk ook naar bedrijven om mee samen te werken. Tegelijk heb ik mijn bedenkingen bij het verdienmodel, bij de logistieke aspecten en ik vraag me af of dit ook werkt in dorpen. Flitsbezorging is zeker een uitdaging die we niet uit de weg willen gaan, maar vooralsnog lastig is in te schatten.”
Bouwkosten rijzen de pan uit
Nu Nederland afscheid heeft genomen van (bijna) alle coronamaatregelen, kan Nicky tot slot weer verder vooruitkijken: “Dit wordt mijn allereerste jaar als zelfstandig ondernemer waarin corona (hopelijk) geen dominante rol meer speelt. Dat geeft wat meer rust en ruimte voor nieuwe ontwikkelingen op persoonlijk vlak, onder meer binnen de Spar Talent Community, én ik heb de ambitie om een tweede en wellicht derde winkel te openen. Op dit moment zijn gesprekken daarover gaande, die echter worden gefrustreerd door de snel stijgende bouwkosten. Daardoor wordt het steeds lastiger om een gezonde begroting samen te stellen. Normaal zou je binnen een periode van vijf jaar je investeringen grotendeels terug moeten kunnen verdienen. Dat is haast onmogelijk nu, zeker met die kleine marges waarmee we werken.”