SPAR-ondernemer Olav Marchand: “Door afstand te nemen, ben ik me nu bewust van blinde vlekken”
Hoe gaat het eigenlijk met je medewerkers? Dat is best een lastige vraag, zeker als je start met een, voor jou, nieuw team. Olav Marchand startte september vorig jaar als ondernemer door de overname van SPAR Bovenkarspel en kende zijn mensen niet. Hij heeft 28 mensen op de payrol staan. “De medewerkers waren niet alleen nieuw voor mij (en andersom), maar ik heb ook nog veel mensen nieuw aangetrokken. En niet alleen mensen die uit de retail of supermarktwereld komen”, aldus Marchand.
Om inzicht te krijgen in de stand van zaken, deed Marchand de ‘Oriëntatiescan Inzetbaarheid Personeel’. Hiermee wordt de mentale en fysieke energie van het hele team onderzocht, evenals het vakmanschap en het vermogen om efficiënt in te haken op veranderingen. Een kosteloos aangeboden onderzoek waarmee door middel van tientallen vragen een ‘foto’ gemaakt wordt van de huidige situatie in het bedrijf. De vragen worden met een deskundige doorgesproken.
Marchand: “Het opende mijn ogen. Je wordt meegenomen om op een afstand naar je bedrijf te kijken. Op gevoel weet je wel waar de knelpunten liggen en hoe je die kunt oplossen. Ik heb nu ook zicht gekregen op ‘blinde vlekken’. Doordat je meer met de praktische vragen als ziekte of zwangerschap bezig bent, was de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van mijn medewerkers niet iets wat ‘top of mind’ was.”
“Ook was ik zelf nooit zo’n voorstander van een Medewerkerstevredenheidsonderzoek. Maar sinds ik zelf ondernemer ben en door deze scan, zie ik zeker het nut hiervan. Ik had er niet eens aan gedacht. Ik wil natuurlijk graag betrokken medewerkers. Op deze manier luister je naar je medewerkers, motiveer je hen en vind je misschien een rode draad als het gaat om veranderingen of verbeteringen.”
Hij startte na de overname van SPAR Bovenkarspel met een Foodservice met zelfgemaakte smoothies en pizza’s. Nieuwe medewerkers moeten dus ook een nieuw concept tot leven brengen. “Het is voor mij nu belangrijk om vakkennis goed op orde te hebben. Er is veel kennis in huis, maar hoe zet je die kennis op de juiste manier in? Door de scan te doen, ben ik me daar meer bewust van geworden”, aldus Marchand.
Voor ondernemers met een klein team raadt Olav Marchand het aan om de Oriëntatiescan eens te doen. “Sowieso vond ik het leuk om te doen. Je wordt gedwongen om van een afstand te kijken, even uit je routine gehaald. Het is een investering van een paar uur. Je krijgt ook kritische vragen en er wordt doorgevraagd. Het is goed om even na te denken over je team. Je denkt vaak dat je alles wel weet, maar toch krijg je dan nieuwe inzichten.”