Spellekijn 4.0, Leeuwarden: Absolute aanwinst voor stad en branche!

Een lang gekoesterde wens is vorig najaar werkelijkheid geworden voor Annetol Griskov van spellen- en speelgoedspeciaalzaak Spellekijn in Leeuwarden. Sinds de opening in 1998 was het zijn wens om stapje voor stapje te groeien om uiteindelijk de sprong te kunnen maken naar zijn droomlocatie: Nieuwstad, de belangrijkste winkelstraat. Dat lukte vorig najaar. En wat voor een winkel is het geworden! Een absolute aanwinst voor Leeuwarden en voor de branche!

1_bewerkt

“We zitten in een belevingseconomie. Alles is ook online te koop en tegen allerlei prijzen. Dan moet je je echt afvragen wat dan nog je meerwaarde als fysieke winkel is”, vertelt Annetol. “Meer en meer komt het dan aan op je concept, op de uitstraling van je winkel, je personeel, je assortiment én je locatie. Want ‘traffic is key’, vandaar dat ik zo graag naar Nieuwstad wilde verhuizen met de winkel. Hier hebben we echt de ruimte om te laten zien wie wij zijn en ons verder te ontplooien.”

_DSC0019_bewerkt.jpgNieuwstad is dé toplocatie

Annetol Griskov was een fervent spelliefhebber en student en startte in 1998 met de spellen­speciaalzaak Spellekijn. Door de gestage omzetgroei is hij noodgedwongen een paar keer verhuisd. Ook werd de collectie breder en zo werd naast de bord- en kaartspellen meer speelgoed verkocht.

“Vijf jaar geleden trokken we de winkel naast ons erbij en hebben toen een scheiding doorgevoerd: in de ene winkel alles voor onder 8 jaar en in de ander alles voor 8+. Verhoudingsgewijs verkocht het speelgoed voor (jong) volwassenen veel beter dan het pure kinderspeelgoed. Strategisch gezien was het bieden van een speelgoedpakket voor kinderen wél belangrijk om de gezinnen, families de winkel in te trekken. We kampten echter al vrij snel met een enorm ruimtegebrek. Vorig jaar liep mijn huurcontract aan de Peperstraat af en dan moet je kiezen: blijven of verhuizen. De gemeente wist van mijn wens om naar een groter pand te verhuizen, het liefst aan de Nieuwstad. Zij waren bang dat ik de binnenstad zou verlaten en dat wilden ze, met het oog op het in stand houden van een divers winkelaanbod, graag voorkomen. En zo kreeg ik in 2020 de tip dat Nieuwstad 79 vrij zou komen. Het was echter nog een jaar hard onderhandelen voordat ik in februari 2021 het huurcontract, met een periode van tien jaar, heb getekend. In de Peperstraat had ik 200 m2, nu 600 m2, verdeeld over de begane grond en een eerste etage.”

Een winkel neerzetten die eruit springt

Na een enorme renovatie waarbij de winkel eigenlijk compleet werd gestript en opnieuw werd opgebouwd, kon Annetol op 1 oktober 2021 in het pand trekken. Vervolgens kreeg hij iets meer dan een maand de tijd om Spellekijn 4.0, zoals hij het noemt, te realiseren. De opening stond gepland op 16 november.
In de nieuwe winkel geldt nog steeds hetzelfde principe: de helft van het assortiment is echt voor kinderen, de andere helft voor (jong) volwassen. Het aantal merken is niet enorm toegenomen, maar alles kan zoveel beter worden gepresenteerd. Wél nieuw én prominent aanwezig zijn LEGO, Playmobil en TopModel. Niet dat aan de eerste twee merken nou zoveel wordt verdiend, maar het trekt mensen naar binnen. Toch is de brede collectie slechts één van de usp’s van Spellekijn 4.0, aldus ­Annetol: “Ik wilde qua uitstraling echt een winkel neerzetten die eruit springt. Die uitstraling zit behalve in je specialistische assortiment in je presentatie, in de gimmicks in de winkel en in de kwaliteit van je medewerkers. Beleving zorgt ervoor dat mensen terugkomen, het zorgt voor continuïteit, dat je toekomstbestendig bent en blijft. Qua winkelinterieur hebben we bijvoorbeeld niet voor het standaardwerk gekozen, maar voor zwarte schappen met blank houten omlijsting waardoor de producten, die vaak al een kleurrijke verpakking hebben, er echt uitspringen. Blikvangers zijn de grote dinosaurus, de Spellosaurus, en we hebben een bijzondere ‘Matrix-room’ waar we aan films en games gerelateerde merchandise presenteren. Hier hebben we ook een aantal ouderwetse radio’s opgehangen als ‘kijkdoos’. Op de eerste etage staat het hobbysegment met modelbouw en een flinke Warhammer-afdeling met tafel om wargames te spelen.”

4_bewerkt.jpgGeen ‘playstation’ maar ‘paystation’

Een andere belangrijke usp is, zoals eerder gesteld, het personeel. Spellekijn heeft naar eigen zeggen altijd de filosofie gehad om mensen met talloze opties te overladen zodat ze ‘verzuipen’, om vervolgens een reddingsboei aangereikt te krijgen in de vorm van de goed opgeleide en getrainde medewerkers.

“Ook dit kun je online nooit evenaren”, legt ­Annetol uit. “Behalve kennis van zaken vereist het ook een pro-actieve houding van de medewerkers en het is mede de reden waarom we jaren geleden al van grote afreken- inpakbalies zijn afgestapt. Ik vind dat meer een ‘hangplek’ voor personeel en een ­fysieke barrière tussen klant en medewerker. We hebben nu twee afrekenunits vóór in de winkel, die we gekscherend een ‘paystation’ noemen in plaats van een ‘Playstation’. Die ‘paystations’ werken echt drempelverlagend omdat er een organisch contact met de klant ontstaat. En het heeft bewezen effect: de omzet steeg hierdoor al snel met 20%.”

_DSC0002_bewerkt.jpgBoeken nu sinterklaasomzetten

Annetol Griskov stond midden in de corona­crisis voor een aantal cruciale beslissingen. Toch heeft corona zijn plannen niet tegen­gehouden, ook al sloegen de lockdowns een gat in de financiering van Spellekijn 4.0.

“Blijven zitten was echt geen optie meer. We zitten nu in een vrij rustige periode (februari/maart, red.) maar we boeken wel omzetten die je normaal alleen met sinterklaas hebt. Dat moet ook, ­gezien alle investeringen en de uitbreiding in personeel van drie naar zeven fte. Het is druk vanaf dag één en het werken is hier voor ons nu ook zoveel ­plezieriger geworden. Tevens behoren we als winkel tot een van de binnenstad-iconen, zo ­horen we zeggen. Als het nu al zo goed loopt, wat kunnen we dan verwachten voor de rest van het jaar? Van de andere kant zitten we ook met een oorlog aan de grenzen van Europa. Dat drukt de stemming bij klanten en dat is ­natuurlijk nooit goed voor de handel. Dus ik hoop dat die oorlog snel voorbij is. ­Mensen moeten gewoon meer met elkaar ­spelen, dan is er geen tijd om oorlog te voeren!”