SOVD is bereikbaar op het telefoonnummer (0348) 41 97 71.

Het Béste Speelgoed van Nederland geeft vol gas

25-08-2020

Op 16 oktober wordt tijdens een grote finaledag in Attractiepark Slagharen Het Béste Speelgoed van Nederland gekozen. Dit nieuwe en unieke initiatief wordt breed gedragen door handel én retail. De verkiezing is opgezet als keuze-hulpmiddel voor de consument én om de fysieke speelgoedwinkel te ondersteunen. Alle speelgoedketens hebben zich achter dit nieuwe initiatief geschaard. Kinderen en overige gebruikers nomineren het speelgoed. Ook is de promotie in volle gang. Zo brengt partner Kidsweek deze week een speciale krant uit in een oplage van 462.000 stuks.

HBSN_logo®

Otto Simon heeft in het voorjaar het initiatief genomen om een nieuwe verkiezing in het leven te roepen en daar werd door het merendeel van de handel en retail enthousiast op gereageerd. Dat iedereen mee kan doen - merk, private label, agent, importeur of groothandel - en tegen een schappelijke prijs speelgoed kan insturen, viel goed in smaak. Tevens zijn er regels die voorkomen dat een leverancier één categorie kan domineren door maar veel speelgoed in te sturen.

Otto Simon speelt als initiatiefnemer en organisator bewust een rol op de achtergrond: de groothandel stuurt zelf namelijk geen speelgoed in. Haar speelgoedketen Top1Toys zal Het Béste Speelgoed van Nederland (het hoeft dus niet per se het nieuwste speelgoed te zijn, red.) uiteraard wel gaan promoten. Net zoals Intertoys, ToyChamp, Toys2Play dat gaan doen. Ook Bruna, the Readshop en Ako doen mee.

Wat is de status op dit moment?

Leveranciers hebben bijna zestig producten, verdeeld over vijf leeftijdscategorieën, aangemeld. De komende weken testen twaalf geselecteerde basisscholen (één in elke provincie) al het speelgoed. De kinderen nomineren vijf producten per categorie, passend bij hun leeftijd. Ook de bij de kinderen betrokken ouders en leraren kunnen speelgoed uittesten en dan stemmen.

Vanaf 26 augustus zijn via www.hetbestespeelgoedvannederland.nl alle deelnemende producten te bekijken en kan er vervolgens worden genomineerd.

Deze week (week 35) komt een 16 pagina’s dikke bijlage van Het Béste Speelgoed van Nederland in kinderkrant Kidsweek, in een oplage van 462.000 stuks. U kunt die krant hier bekijken.

Finale op 16 oktober

Op 16 oktober vindt dan de grote finale plaats én is er nog een laatste selectieronde. Die vindt plaats tussen 10.00 en 12.00 uur en daarvoor zijn weer veel kinderen en hun ouders uitgenodigd. Maar ook mensen van het Spellenspektakel en Babybladen.nl zijn aanwezig om speelgoed in hun categorie aan een laatste test te onderwerpen. Dit wordt een mediageniek spektakel en hoogstwaarschijnlijk komt hier dan ook de pers massaal op af.

Na 12.00 uur gaan de kinderen het attractiepark in en worden de laatste stemmen geteld. Uiteindelijk blijven er dertig producten over, vijf in elke categorie, en daarna gaat de vakjury aan het werk. Die bestaat uit experts uit de branche. Zij bepalen dus wie per categorie wint én zij kiezen één overall winnaar. Vervolgens worden rond 16.00 uur, in het bijzijn van kinderen, hun ouders, media, vertegenwoordigers van retailers en leveranciers, de winnaars bekendgemaakt.