SOVD is bereikbaar op het telefoonnummer (0348) 41 97 71.

Gedeeltelijke lockdown zorgt voor verdere leegloop Nederlandse winkelstraten

26 oktober 2020

De verscherpte maatregelen van de ‘gedeeltelijke lockdown’ die tijdens de persconferentie van 13 oktober werden aangekondigd, houden volgens Bureau RMC veel publiek uit de winkelstraten. In onderstaande grafiek is per dag de daling tussen 25 september 2020 en 15 oktober 2020 weergegeven, in vergelijking met een jaar eerder.

winkelstraten.pngDaaruit blijkt onder andere dat op 15 oktober, de eerste volledige dag van de verscherpte maatregelen, de drukte in de Nederlandse winkelstraten met 65% terugliep ten opzichte van dezelfde dag in 2019. Normaal gesproken is het op donderdag gemiddeld 13% drukker dan op de woensdag. Donderdag 15 oktober was het echter -7% rustiger dan op de woensdag daarvoor.

Sowieso is het winkelgedrag van de shopper de afgelopen maanden al structureel veranderd. Shoppers kwamen veel doelgerichter winkelen in de binnenstad, lokaal winkelen werd een stuk populairder en mensen bezochten massaal de woonboulevards, bouwmarkten en tuincentra. Eén van de waarnemingen die volgens Bureau RMC sinds het begin van de coronacrisis is te zien, is dat er in de grote steden een sterkere afname in de bezoekersaantallen van de winkelstraten is dan in de middelgrote en kleine steden.