SOVD is bereikbaar op het telefoonnummer (0348) 41 97 71.

Vakcentrumleden rijgen complimenten aaneen tot GUINNESS Wereldrecord

14 september 2021

Vakcentrumleden hebben voldoende complimenten verzameld om te komen tot een GUINNESS WORLD RECORDTM. Tijdens een landelijke MEERwaarde-campagne van brancheorganisatie Vakcentrum vroegen honderden zelfstandig winkeliers vorig jaar aan hun klanten en relaties op te schrijven wat de meerwaarde van de winkel is voor hun buurt, wijk of stad. Die vraag leverde genoeg complimenten op voor een GUINNESS WORLD RECORDSTM  met de ‘langste kartonnen-complimentenslinger’.

image00005

De complimentenslinger werd gemaakt op de KNVB Campus in Zeist onder toeziend oog van Lena Kuhmann de ‘adjudicator’ (officiële waarnemer) van de Guinness World records organisatie en Björn Kuipers (de scheidsrechter van de EK 2020 Finale Engeland-Italië). Er werden duizenden complimenten gebruikt voor een slinger van meer dan een kilometer.

MEERwaarde voor buurt, wijk of stad
De MEERwaarde-campagne is een initiatief van het Vakcentrum, de brancheorganisatie voor zelfstandig winkeliers met een supermarkt, foodspecialiteiten-winkel, winkel in huishoudelijke artikelen, speelgoed of kookartikelen, slijterij of drogisterij. Zelfstandig winkeliers betekenen veel voor hun buurt, wijk of stad. Bijvoorbeeld als sponsor van sportverenigingen maar ook in de ondersteuning van scholen, bejaardentehuizen en culturele instellingen. Door zich in te zetten voor de omgeving hebben de zelfstandig winkeliers een belangrijke MEERwaarde.

Opsteker voor zelfstandig ondernemers
Lena Kuhlmann de officiële adjudicator van GUINNESS WORLD RECORDSTM prees het Vakcentrum voor de originele wijze waarop nog eens is gewezen op de MEERwaarde van de zelfstandig winkelier.

Arbiter Bjorn Kuipers citeerde enkele complimenten uit de duizenden die hij was langsgelopen
“Zelfstandig ondernemers hebben het beste met de klant voor, ze zijn niet alleen gefocust op winst.”
“Mooie mensen, zo hulpvaardig.
“MKB is vaak alles voor het dorp, steun ze.”
“Eigenlijk is de inzet van de winkelier niet in waarde uit te drukken."

“Duizenden klanten en relaties van onze leden hebben de MEERwaarde van de zelfstandig winkeliers onderschreven. Het grote aantal reacties geeft een totaalbeeld van heel Nederland. Overal is de waardering enorm. Een mooie opsteker voor de winkeliers. Die blijven zich immers inzetten voor hun buurt, wijk of stad. Die zijn en blijven van MEERwaarde", zo stelt Patricia Hoogstraaten, directeur van het Vakcentrum.

26 miljoen euro aan maatschappelijke bijdrage
Op basis van onderzoek onder de leden, goed voor zo’n 2.800 winkels, berekende het Vakcentrum eerder de totale maatschappelijke bijdrage van de leden op 26 miljoen euro. Het grootste deel van dit bedrag wordt gevormd door directe financiële ondersteuning van (sport)verenigingen en andere maatschappelijke activiteiten. Daarnaast wordt nog zo’n 7.5 miljoen euro ‘weggegeven’ in de vorm van producten.

Personele inzet bij avondvierdaagse en andere evenementen
Naast financiële bijdragen en sponsoring in natura stellen de winkeliers ook tijd ter beschikking. Die inzet is, omgerekend zo’n 5 miljoen euro waard. De activiteiten lopen daarbij zeer uiteen, van de ondersteuning bij een avondvierdaagse, het verzorgen van chauffeursdiensten tot bestuurlijke activiteiten.

Aandacht van de politiek
Met de MEERwaarde-campagne wil het Vakcentrum de maatschappelijke rol van de zelfstandig winkeliers ook onder de aandacht brengen van bestuurders en politici. Die denken nog te weinig aan de meerwaarde van de zelfstandig winkeliers. Wet- en regelgeving houdt vaak nog te weinig rekening met mkb-bedrijven. En ook bij lokale ontwikkeling wordt niet altijd voldoende rekening gehouden met de belangen van de lokale ondernemers. In het kader van de MEERwaarde-actie zijn dan ook vele gesprekken gevoerd met lokale politici. Daarnaast spraken ook minister president Mark Rutte en staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer hun steun voor de actie uit. Ook die reacties zijn in de record-slinger gebruikt.

De komende maanden brengt het Vakcentrum de onderzoeken naar MEERwaarde van de zelfstandig winkelier en de complimenten onder de aandacht van het nieuw te vormen kabinet en de gemeenteraden. Het GUINNESS WORLD RECORD wordt door het Vakcentrum ook in Europees verband gebruikt om het belang van het midden- en kleinbedrijf te benadrukken.