SOVD is bereikbaar op het telefoonnummer (0348) 41 97 71.

Lockdown tot tenminste 14 januari

20 december 2021Vakcentrum logo.jpg

Zoals u ongetwijfeld heeft meegekregen, heeft het kabinet besloten tot een lockdown tot tenminste 14 januari 2022. Dat betekent dat alle niet-essentiële winkels en diensten vanaf afgelopen zondag 05.00 uur gesloten moeten blijven en dat is een enorme schok zo kort voor kerst. Brancheorganisatie Vakcentrum heeft diverse alternatieve scenario’s aangereikt. Helaas is daar door het kabinet niet op ingegaan. Een overzicht van de maatregelen is te vinden op de corona-pagina van Vakcentrum.

De belangrijkste maatregelen voor de detailhandel:
Click en Collect toegestaan en makkelijker

poster online open.PNGClick en collect (bestellen, afhalen en retourneren) wordt, mede op aandringen van het Vakcentrum, toegestaan. Net als in de vorige lockdown kunnen klanten bij niet-essentiële winkels wel artikelen bestellen en aan de deur afhalen. Nu hoeft de klant echter geen drie uur te wachten. Dat is niet in de regelgeving opgenomen. Direct na de bestelling kan het gewenste artikel afgehaald worden. In feite kan dus nog aan de voordeur besteld worden, de klant mag alleen de winkel niet betreden.

Voor click en collect gelden dezelfde (beperkte) openingstijden van 05.00 tot 17.00 uur. Op de Vakcentrum-site is een poster beschikbaar waarop u kunt aangeven hoe u bereikbaar bent voor het doen van bestellingen.

‘Kopen of afspraak’ (en daarmee klanten toelaten in de winkel) is nog niet mogelijk. Dat zou volgens Vakcentrum een eerste stap in een versoepeling kunnen zijn.

Post-, Pakket- en Bankdiensten kunnen open blijven, maar zonder bijverkoop
Post-, pakket- en bankdiensten worden gezien als essentiële diensten en mogen dus open blijven. Een niet-essentiële winkel mag echter geen andere verkopen plegen. Dus bij het afgeven of ophalen van een pakket mag er niets uit het reguliere assortiment verkocht worden. Het Vakcentrum zet zich in voor een hogere vergoeding voor post- en pakketdiensten. De kosten moeten nu immers volledig aan de post- en pakketdiensten worden toegerekend.

Steunmaatregelen blijven gehandhaafd maar moeten passend gemaakt worden
Zoals eerder al aangegeven zet het kabinet de steunmaatregelen door. Doordat de lockdown zowel valt in Q4 van 2021 als in Q1 van 2022 kan dat zeer ongunstig uitvallen. Vakcentrum dringt bij het kabinet aan op passende steun. Zeker omdat juist deze weken voor veel ondernemers cruciaal zijn. Lees hier meer over de steunmaatregelen.

Overige maatregelen
•Scholen sluiten tot 10 januari
•De kinderopvang voor kleine kinderen blijft geopend.
•Thuis mogen twee bezoekers ontvangen worden. Met kerst en oud en nieuw mogen vier gasten ontvangen worden.
•Mensen worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven.

Op de site van Vakcentrum staat de link naar het volledige overzicht van maatregelen per zondag 19 december 2021.