SOVD is bereikbaar op het telefoonnummer (0348) 41 97 71.

Nieuwe aanvraagperiode STAP-budget vanaf 1 september

18 augustus 2022STAP-budget.png

Werknemers kunnen 1.000 euro subsidie aanvragen voor een opleiding, training of cursus

Vanaf 1 september 2022 (10.00 uur) is het voor Nederlandse werknemers - die afgelopen jaar nog geen aanvraag hebben gedaan - weer mogelijk € 1.000,- subsidie aan te vragen voor het volgen van een training, cursus of opleiding. Informeer uw medewerkers op tijd, want in de eerdere drie ronden was het STAP-budget al snel vergeven.

Wat is het STAP-budget? 
STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Met het STAP-budget kan iedereen van 18 jaar of ouder maximaal € 1000,- subsidie per jaar aanvragen voor het volgen van één training, cursus of opleiding per jaar om zo goed inzetbaar te zijn en te blijven op de arbeidsmarkt. 

Hoe werkt de STAP-aanvraag? 
Het STAP-budget kan worden aangevraagd via het online STAP portaal bij het UWV. Dit kan per persoon 1 keer per jaar met een maximum bedrag van € 1.000,-. Dat betekent dus dat als een medewerker een aanvraag doet voor een opleiding van bijvoorbeeld € 500,- hij of zij dan pas het jaar daarna weer een nieuwe aanvraag tot maximaal € 1.000,- kan doen. 
Als het UWV de aanvraag goedkeurt, dan ontvangt het trainings- of opleidingsinstituut het opleidings- of cursusgeld van het UWV en kan de medewerker starten met de opleiding. Bekijk ook de video over hoe het STAP-budget werkt.

De overheid stelt jaarlijks een totaalbedrag aan STAP-subsidie beschikbaar. Als de subsidiepot leeg is, dan wijst het UWV verdere aanvragen af en kan pas het jaar erna opnieuw een aanvraag worden gedaan.

Voorwaarden STAP-budget 
De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • de medewerker is 18 jaar of ouder
  • de medewerker ontvangt nog geen AOW
  • de training, cursus of opleiding moet in het STAP-scholingsregister staan en nog niet zijn gestart op het moment dat het STAP-budget wordt aangevraagd. De opleidingen waarvoor STAP kan worden aangevraagd staan op het STAP-portaal. 
  • Als de medewerker jonger is dan 30: Hij of zij volgt geen opleiding waarvoor je bij DUO studiefinanciering kan krijgen.
  • De verplichting is dat de cursus of opleiding wordt gevolgd. Dat moet men kunnen aantonen door een certificaat of diploma als de opleiding is gehaald of door de deelname of aanwezigheid bij de lessen aan te tonen als men niet is geslaagd. Bijvoorbeeld met een presentielijst van de opleiding. Als dat niet aangetoond kan worden, moet de subsidie worden terugbetaald.

Bekijk hier alle voorwaarden.