SOVD is bereikbaar op het telefoonnummer (0348) 41 97 71.

Detailhandel presenteert sectorplan: geen gedwongen winkelsluiting tijdens corona!

29 september 2022Sectorplan.JPG

Houd Nederland open! Dat pleidooi hield Patricia Hoogstraaten, directeur van brancheorganisatie Vakcentrum, vrijdag 16 september tijdens een grote bijeenkomst van de detailhandels-, cultuur- en sportsector. Namens de detailhandel presenteerde zij het sectorplan aan Ernst Kuipers (Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Karien van Gennip (Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Micky Adriaansens (Minister van Economische Zaken en Klimaat). Uitgangspunt van het sectorplan: de winkels blijven open! Op de foto v.l.n.r.: Micky Adriaansens, Patricia Hoogstraaten en Karien van Gennip. Ernst Kuipers moest vóór de foto weer terug zijn in de Kamer.

De detailhandel heeft - helaas - de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het omgaan met het coronavirus. Op basis van deze ervaring hebben de brancheorganisaties in de detailhandel in opdracht van het kabinet een sectorplan opgesteld. Dit sectorplan werd tijdens de bijeenkomst gepresenteerd. Patricia Hoogstraaten, directeur Vakcentrum, gaf namens de gezamenlijke brancheorganisaties aan dat de detailhandel bij het uitbreken van corona de eerste sector was met een eigen vrijwillig protocol ‘Verantwoord winkelen’ met basisregels, afstandsnorm, hygiënemaatregelen, posters en mondmaskers. Ook stelde zij nadrukkelijk dat winkels nooit een bron van verspreiding zijn geweest, zo blijkt uit de cijfers. 
 
Daarnaast is het ziekteverzuim onder medewerkers tijdens de corona-periode in 2020 en 2021 niet anders dan in 2019 en eerder. De detailhandel stelt dan ook dat sluiting van winkels in geen enkel geval een passende maatregel is. Daarbij wijst de detailhandel ook het coronatoegangsbewijs af. 
 
De detailhandel kan met communicatie via de 86.000 winkels een grote bijdrage leveren aan de corona-aanpak. Dat is een van de lessen uit de eerdere corona-perioden. Communicatie van de basismaatregelen via de winkels is dan ook de kern van het sectorplan. Daarnaast wordt ingezet op ventilatie, verruiming van de openingstijden en de inzet van druktemeters (zodat de consument drukke momenten kan vermijden). In de winkels kunnen weer afstandsregels worden ingevoerd, spat- en kuchschermen geplaatst worden en mondmaskers worden gedragen door medewerkers en klanten. Indien noodzakelijk is de sector ook bereid tot een oproep tot ‘gericht winkelen’ wat neerkomt op oproep tot beperking van de aantallen mensen dat - doelgericht - aankopen komt doen. 
 
Kijk voor de maatregelenladder op www.vakcentrum.nl/corona