SOVD is bereikbaar op het telefoonnummer (0348) 41 97 71.

In memoriam: Michael Bruinsma

michael

Op 3 oktober is Michael Bruinsma overleden, oprichter en directeur van 999 Games in Almere. Onder zijn bezielende leiding groeide 999 Games uit tot een toonaangevende uitgever van bord- en kaartspellen.

Door het lidmaatschap van spellenvereniging Ducosim kwam Michael Bruinsma begin jaren negentig in aanraking met meer spellenliefhebbers. Hij verzamelde de grotere spellen die toen verkrijgbaar waren en begon er ook een handeltje in. Op 1 juli 1990 startte hij vanuit huis een klein postorderbedrijf in geïmporteerde spellen. Drie jaar later kwam Magic: the Gathering en dat werd een gigantisch succes. Om risico te spreiden ging hij ook eigen spellen ontwikkelen. In 1995 besloot Bruinsma om niet langer rechtstreeks aan de consument te leveren, maar alleen aan winkels.

Met Magic: the Gathering, Pokémon Trading Cards, Catan, Carcassonne, 30 Seconds, Halli Galli en Regenwormen, om maar een paar van de vele succesnummers te noemen, wist hij gaandeweg een permanente plek in de schappen van winkels te bemachtigen. Zijn doel was om de Nederlandse spellencultuur te veranderen en door zijn passie, kennis en kunde lukte hem dat met verve.

“Niet alles in het leven is in geld uit te drukken”, vertelde Michael Bruinsma in een interview in Speelgoed en Hobby. “Het gaat vooral om de glimlach die je bij mensen op het gezicht tovert, als ze een spel spelen. Dan verdwijnen alle zorgen voor even naar de achtergrond. Wij willen mensen gelukkig maken”. Het typeert Bruinsma ten voeten uit: “Geluk zit niet in heel veel geld op de bank hebben - ik eet er geen boterham meer om - maar in de passie voor het spel en de sociale contacten die je dan met elkaar hebt.”

Vorig jaar ontving Michael Bruinsma tijdens het Nederlandse Speelgoed Gala, waar 999 Games liefst drie Gouden Publieksprijzen in de wacht sleepte, de Speelgoed Lifetime Achievement Award. Deze prijs werd voor het eerst uitgereikt aan een persoon die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt binnen de speelgoedbranche. Een terechte onderscheiding, want dankzij zijn tomeloze inzet heeft hij de sector bord- en kaartspellen in Nederland en Vlaanderen een enorme impuls gegeven.

Wij wensen de familie, vrienden, kennissen en medewerkers van 999 Games veel sterkte toe bij de verwerking van dit zware verlies. Michael zal worden gemist.