SOVD is bereikbaar op het telefoonnummer (0348) 41 97 71.

Nederlandse detailhandel vraagt Europa einde te maken aan territoriale leveringsbeperkingen

25 mei 2023interne markt.jpg

Op de Dag van Europa (9 mei jl.) vierde Europa 30 jaar interne markt. De Nederlandse detailhandel (Nationale Winkelraad van MKB-Nederland, Raad Nederlandse Detailhandel en CBL) stelt dat de interne markt nog gebreken vertoont. Zo kunnen fabrikanten landsgrenzen nog misbruiken om detaillisten of groothandels te verhinderen in te kopen bij een leverancier naar keuze in een lidstaat naar keuze.

Hierdoor kunnen ondernemers niet profiteren van bestaande prijsverschillen tussen verschillende lidstaten van de Europese Unie. Dit leidt tot hogere inkoopprijzen en dus ook tot hogere consumentenprijzen. Met name in grensstreken zijn de consequenties van deze leveringsbeperkingen goed zichtbaar.

Patricia Hoogstraaten (Voorzitter Nationale Winkelraad MKB Nederland) overhandigde tijdens een bijeenkomst in het Huis van Europa een oproep aan Jan Molema, Directeur Markt en Duurzaamheid van de Benelux Unie. De detailhandelsorganisaties dringen er op aan dat zo snel mogelijk alle maatregelen genomen worden om de territoriale leveringsbeperkingen aan te pakken.

De oproep (hier te downloaden als pdf) is verstuurd aan de Tweede Kamerleden en de minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens, de Europees Commissarissen Thierry Breton en Margrethe Vestager en de leden van het Europees Parlement.