SSK header 1650 x 174 px

Veelgestelde vragen over het Super Supermarkt Keurmerk

Meer weten over het Super Supermarkt Keurmerk? Klik op onderstaande vragen voor meer informatie.

Staat uw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar info@stichtingssk.nl of bel (0348) 41 97 71.

 • Waarom een Super Supermarkt Keurmerk?

  Weinig mensen realiseren zich dat 42% van de supermarkten door zelfstandig ondernemers wordt gerund. Zij doen dit als franchisenemer van een van de bekende supermarktketens, maar volledig voor eigen risico. Zelfstandig ondernemers staan bekend om hun lokale betrokkenheid. Met behulp van dit keurmerk kunnen zij aan u inzichtelijk maken wat zij nu exact doen op het gebied van duurzaam en maatschappelijk ondernemerschap. 

 • Vanuit welk initiatief is het SSK tot stand gekomen?

  Het primaire doel van het keurmerk is om duurzaam en maatschappelijk verantwoord zelfstandig ondernemerschap te belichten en te stimuleren.

 • Is dit een verplicht keurmerk?

  Nee, het SSK is vrijwillig. Voldoen aan geldende wet- en regelgeving is het vertrekpunt. Vanaf hier begint het werkterrein van het Super Supermarkt Keurmerk. Juist de extra, niet-verplichte initiatieven die de supermarktondernemer neemt worden gewaardeerd. Als op grond van het door TNO ontworpen meetinstrument en na het controlebezoek door de auditor blijkt dat deze ondernemer SSK-waardig is, dan wordt het keurmerk toegekend. De ondernemer die het keurmerk behaalt is op een duurzame, milieubewuste en verantwoorde manier bezig met het ondernemerschap.

 • Welke supermarkten hebben het keurmerk behaald?

  Hier vindt u een overzicht van supermarkten met het Super Supermarkt Keurmerk. Er komen er steeds meer bij, dus houd dit overzicht goed in de gaten!

 • Hoe ziet de certificeringsprocedure er uit?

  De certificeringsprocedure start met een uitgebreide vragenlijst. Deze vragenlijst bestaat uit een groot aantal gerichte vragen omtrent de zeven centrale thema’s. Aan de hand van deze vragenlijst wordt een selectie gemaakt van de supermarktondernemers die in aanmerking komen voor het auditbezoek. De ondernemers die niet door deze selectie komen krijgen feedback met aanbevelingen toegestuurd. Met de ondernemers die wel door deze selectie komen wordt een auditbezoek ingepland.

  In dit bezoek controleert een onafhankelijke auditor alle criteria die samenhangen met het keurmerk. Naast dat deze specifieke criteria worden getoetst, gaat de auditor ook in gesprek met de ondernemer om te beoordelen hoe deze invulling geeft aan lokaal en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Op basis hiervan wordt een auditrapport opgesteld. Dit geanonimiseerde auditrapport wordt vervolgens beoordeeld door een onafhankelijke certificeringsraad. Deze raad beoordeelt uiteindelijk of een supermarkt wel of niet gecertificeerd wordt.

 • Klopt het dat er verschillen zijn tussen de SSK supermarkten?

  Jazeker. Het keurmerk houdt in dat ondernemers zich op een positieve manier onderscheiden op het gebied van duurzaamheid; de één zal dat onder andere doen door alle mogelijke energiebesparende maatregelen toe te passen, de andere door veel lokale producten in het assortiment op te nemen of door sociale ontmoetingen voor oudere buurtbewoners te organiseren. Onderscheiden is op vele manieren mogelijk. Wel moet de supermarkt ten minste op alle zeven SSK thema's een voldoende score behalen. Maar het is goed mogelijk dat de supermarkt op een punt echt uitblinkt!