De Kookwinkel, Breda: "Pannen met antikleeflaag verkopen we nauwelijks meer"

28-10-2023

Vraag niet naar servies, drinkglazen of bestek. Dat wordt niet verkocht. Maar voor alles om het eten mee klaar te maken, daarvoor kun je wél goed terecht bij De Kookwinkel in de St. Janstraat, in het bourgondische centrum van Breda. En vraag aan Trudy en haar dochter Yvette Elbers vooral naar de Karmel kopshouten snijplanken die in eigen huis worden gemaakt.

Trudy en haar man Karel Elbers openden oktober 1987 de winkel op de hoek van de St. Janstraat/Molenstraat, in de loop van de Veemarktstraat waar veel leuke speciaalzaken zijn gevestigd. Karel wilde van zijn hobby koken zijn beroep maken. Hij had bordenwarmers ontworpen en om die te verkopen ging hij langs de winkels. Zo kwam hij terecht bij Frank van Laar van de gerenommeerde kookwinkel Potten en Pannen in Utrecht. Die zaak bestaat overigens al een aantal jaren niet meer. Maar Karel was destijds direct enthousiast over het concept en dat werd de basis voor de nog te openen winkel die zelfs de naam Potten en Pannen kreeg. Een gevelsteen getuigt daar nog steeds van. Na een aantal jaren ging de winkel echter door onder de huidige naam De Kookwinkel.

Je moet iets goed doen en anders moet je het laten

In De Kookwinkel kun je terecht voor alles om eten mee klaar te maken. Pannen, messen, keukenaccessoires en in eigen huis gemaakte houten snijplanken, waarover zo meer. Géén serviesgoed, glaswerk of bestek dus. “Daar is wel vraag naar maar met een verkoopvloeroppervlak van circa 80 m2 hebben we daar te weinig plek voor. Soms wordt daar wat vreemd op gereageerd, maar je moet iets goed doen en anders moet je het laten. Door de grootte van de winkel moeten we nu eenmaal keuzes maken”, vertelt Yvette (52) die in 2001 de winkel officieel van haar ouders overnam.

Bij ons geen keuzestress

Het vereenvoudigen van keuzes is tevens de reden waarom De Kookwinkel zich op één merk per productgroep concentreert. Waar anderen bijvoorbeeld meerdere merken roestvrijstalen pannen aanbieden, verkoopt De Kookwinkel alleen Spring. Dat is niet veel voor een kookwinkel. “Spring vinden wij een topmerk en we hebben geen behoefte aan meer merken roestvrijstalen pannen. Goed is goed! Datzelfde geldt voor Bamix. Dat is de top in staafmixers, dus waarom zou je nog andere merken verkopen? Voor Wüsthof geldt eigenlijk hetzelfde: gesmede messen van Duitse topkwaliteit. Beter krijg je het haast niet”, legt Yvette uit. “Door ons te beperken in het aantal merken dat we voeren kun je je als speciaalzaak óók onderscheiden. Wij verkopen hier topmerken, geven daar een eerlijk advies over, we geven service, we doen niet zo moeilijk als er iets niet goed is en dat heeft ons door de jaren heen een goede naam bezorgd. Mensen vertrouwen ons. Overigens heeft de beperking in merken en assortimenten ook een positieve keerzijde: het voorkomt dat mensen weggaan omdat ze geen keus kunnen maken. Bij ons geen keuzestress.”

We zitten hier prima

Maar toch. Nooit de behoefte gehad om te verhuizen naar een groter pand met veel meer mogelijkheden? “Nee, dat is nooit een serieuze optie geweest. We zitten hier prima te midden van allerlei andere mooie speciaalzaken. Dat trekt toch een bepaald publiek en mensen komen gericht”, laat Yvette weten. “Bovendien is dit ons eigen pand en Trudy (82) woont boven de zaak. Daardoor kan zij makkelijk in de winkel mee blijven draaien. Ze kookt ook in de winkel waardoor privé en zakelijk altijd wat door elkaar lopen maar dat is goed: er gaat geen dag voorbij dat mensen zeggen dat we zo’n gezellige winkel hebben. De afgelopen 36 jaar hebben we hier altijd een goede boterham kunnen verdienen en we hebben echt geen reden om hier weg te gaan.”

Karmel snijplanken

Een aantal jaren na de opening van De Kookwinkel zag Karel nog een uitdaging. De verkoop ging goed en hij liet de winkel met een gerust hart achter in handen van Trudy en later Yvette. Karel zelf stortte zich op een nieuw avontuur: hij ging snijplanken maken. Hij verdiepte zich goed in die materie, zette boven op zolder houtbewerkingsmachines neer en maakte na veel onderzoek een uitstekende snijplank. De Karmel kopshouten snijplank is vervaardigd uit Noord-Amerikaans esdoornhout. De houtnerven lopen in de lengte en maken de planken oersterk zodat ze een lange levensduur hebben, mits goed gebruikt. De plank is geïmpregneerd met Chinese Tungolie. Deze speciale hout­olie dringt diep door in het oppervlak en sluit het snijoppervlak hermetisch af. Gewoon na gebruik afwassen met heet, niet kokend water en droogmaken met een schone doek. Je hoeft de plank ook niet meer in te oliën, daarvan wordt deze alleen maar vettig met het risico op bacteriegroei. Op zolder wordt nog altijd één soort snijplank in vier maten gemaakt en de meest gangbare maat is 30 x 40 cm.

Pannen met antikleeflaag verkopen we nauwelijks meer

Tot medio oktober hebben Yvette en Trudy helemaal niets te klagen over de omzet en zijn ze benieuwd wat de feestdagen gaan brengen. “Maar onze doelgroep heeft geld over voor kwaliteitsproducten dus ik zie het heel positief in. Mensen blijven het leuk vinden om zelf te koken en we merken dat duurzaamheid een steeds grotere rol speelt”, vertelt Yvette. “Wat dat betreft spelen de pannen met teflonlaag ons in de kaart en na alle commotie rondom Chemours krijgen we daar meer vragen over. Dan adviseren we koekenpannen van gietijzer (Le Creuset) of roestvrijstaal. Daar moet je wel mee leren werken en dat leggen we dan extra goed uit zodat mensen achteraf niet teleurgesteld zijn. We zien ook dat mensen die wat minder te besteden hebben toch eerder de keuze voor kwaliteitsproducten maken omdat ze weten dat onze producten haast een leven lang mee gaan. Dat is misschien wel het enige nadeel”, grapt Yvette.