banner

Violetta van Proast verkozen tot Beste Noviteit 2022

Tijdens een succesvolle eerste beursdag op de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Expo Houten is Violetta (in hout gebakken) door een vakkundige jury tot de Beste Noviteit van 2022 gekozen. “Hoezo is een zuidvruchtenbrood een noviteit? Dit product werd een noviteit doordat de bakker 5 maanden studeerde op de juiste verhoudingen van de vele ingrediënten zodat het brood een heerlijke mate van vochtigheid behield; soortgelijke producten moet je vaak met een beitel te lijf gaan om er doorheen te komen. Een spanen houten ring waarin het product wordt gebakken maakt het helemaal af. Een delicatesse dat je zeker als foodspeciaalzaak wilt hebben”, aldus Felix Wilbrink.

Een deskundige vakjury, onder leiding van voormalig culinair journalist Felix Wilbrink, heeft de inzendingen beoordeeld op een aantal criteria zoals smaak, originaliteit, nieuwswaarde, toepasbaarheid, verkoopbaarheid, verkoopverhaal en toegevoegde waarde voor winkelier en consument. Het juryteam is verder samengesteld uit voormalig Foodspecialisten Henri Stoffelsen en Piet Renkema.

Naast de Beste Noviteit heeft Kaaslust in samenwerking met Eytemaheert de 'Beste Kaasnoviteit 2022’ in ontvangst genomen met het product Eytemaheert kaas, welke door Intercheese wordt gedistribueerd. De oer-Hollandse blaarkop, de koe die eigenlijk voor het succes van Nederland als kaasland heeft gezorgd, is weer terug. En wel met deze geweldige kaas. Blaarkop blijkt een zacht smedig zuivel te leveren met een uitzonderlijk fijne smaak. Tel daarbij op dat de runderen 100% gras gevoerd zijn. Eigenlijk schoner voor het milieu dan wanneer je het niet doet.

Wederom heeft de vakjury, onder leiding van niemand minder dan Felix Wilbrink, dit jaar een speciale prijs uitgereikt aan 1906 – Makers van Charcuterie met het product E-nummervrije verse Amsterdamse ossenworst. Deze ‘Godfather Award’ is de prijs voor een product waar iedereen blij van wordt en is toegekend doordat het een betere selectie vlees heeft en in plaats van het eeuwige colorozozout bleek een extract van citrusvruchten net zo goed zo niet beter te zijn. De oer-Amsterdamse ossenworst die zich kenmerkt door een prachtige verhouding tussen plaatvet en rundvlees met ruim peper erbij, kon zomaar enorm worden verbeterd. Ossenworst 3.0!

De winnaars kregen uit handen van Felix Wilbrink een fraaie oorkonde uitgereikt. De winnaars van de noviteitenprijs 2022 en de overige genomineerde producten zijn nog te bewonderen in de speciale noviteitenstand direct gelegen bij de entree van hal 1 op de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Expo Houten die morgen, dinsdag 27 september, nog plaatsvindt van 13.00 uur tot 22.00 uur.

De verkiezing Beste Noviteit 2022 is een initiatief van Stichting Foodspecialiteiten Nederland. Deze stichting helpt winkeliers in de foodspecialiteitenbranche bij het verhogen van kwaliteit en het vinden van nieuwe markten. In dat kader organiseert deze stichting onder andere de Vakbeurs Foodspecialiteiten en de daaraan verbonden verkiezing van noviteit van het jaar. Onder een noviteit wordt verstaan een nieuw product, dienst of concept dat na afloop van de vorige editie van de Vakbeurs Foodspecialiteiten op de markt is geïntroduceerd.

Meer informatie over de Vakbeurs Foodspecialiteiten vindt u op www.vakbeursfoodspecialiteiten.nl

Winnaars Noviteiten 2022

Deelnemende Noviteiten

Nieuwe producten zijn een belangrijke reden om de beurs te bezoeken. Daar speelt de Vakbeurs Foodspecialiteiten op in met de Noviteitenstand in hal 1. Alle ingeschreven noviteiten worden daar geëtaleerd. Een vakjury zal uit dit aanbod de Beste Noviteit 2022 selecteren. De winnende noviteit wordt op maandagavond 19.00 uur bekend gemaakt. Bezoekers kunnen alle noviteiten tijdens de gehele beurs bezichtigen.


Aardbei chilipeper jam
Heerlijke aardbeienjam van Quinta de Jugais uit Portugal, met het pittige van chilipeper. Ontwikkeld om te combineren met kaas. Met maar liefst 54 procent aardbei.
Quinta de Jugais, stand 409

App voor e-commerce
De online en fysieke winkel ervaring groeien steeds dichter naar elkaar. Local Heroes overbrugt het gat tussen online en offline met een zeer eenvoudige app voor de ondernemer waarin de winkelinformatie, het assortiment en de orders beheerd kunnen worden. Klanten kunnen eenvoudig vooruitbestellen. Het gemak van online nu ook offline!
Local Heroes, stand 156

Bellini Originale                    
De Bellini is een vermaarde klassieke cocktail, in 1948 bedacht door Giuseppe Cipriani, bartender in Harry’s Bar in Venetië. Voor een Bellini kneus je een witte perzik tot puree, een paar druppels sap van wilde frambozen voor de kleur en dan 2/3 Prosecco erbij. Van Canella is de Bellini nu ook gebotteld te koop. Puur, glutenvrij, caloriearm en met maar 5% alcohol.
Wijnimport Jos Rijnaarts, stand 122

Bockbier Wilde Kerst           
Dit bockbier, gebrouwen uit donkere moutsoorten, doet meteen denken aan een sfeervolle kerst bij een knapperend haardvuur. De smaak is iets zoetig met een prachtige moutsmaak door gebrande mout. Met nagisting op fles, smaakvol tot ver na de kerst door een vleugje kruidnagel.
Hert Bier, stand 036

Boerderijkaas met uitjes
Uidammer is de naam van een nieuwe kaas van de boerderij. Rijkelijk gevuld met Amsterdamse uitjes van Kesbeke.
Verburg Kaas, stand 121

Courgette-risotto
Carnaroli, de koning onder de rijstvarianten geschikt voor het maken van echte Italiaanse risotto is de basis voor deze exclusieve risotto. Risotto als gerecht past perfect in de huidige trends – slow foods, vegetarisch, veganistisch en glutenvrij. Een gerecht dat je met geduld en aandacht bereid: de zorgvuldig gedroogde courgette geeft meer smaak dan verse courgette.
Cordero, stand 416

Dokkumer dip
Onze nieuwste creatie: DE DOKKUMER DIP! Op basis van een luchtige roomkaas, een unieke specerijenmix en een vleugje mosterd is dit dé nieuwe hit! De roots van dit receptuur liggen in Dokkum, en dat blijkt niet alleen een hardloper in Friesland te zijn. Deze spread heeft alles in huis en is uitstekend voor bij de borrel, om te dippen of op brood.
Creare Salades, stand 211

Gekruide sinaasappelzeste
De Nona Spritz is een gebalanceerde mix van gedistilleerde kruiden, op basis van sinaasappelzeste en bloedsinaasappel, met een subtiele toets van bittere gentiaanwortel. Ontwikkeld op basis van hoogwaardige, 100% natuurlijke ingrediënten. Mix met tonic en je hebt het perfecte alternatief voor een alcoholvrije Spritz cocktail.
Nona Drinks, stand 150

Gepeperde oude kaas
Deze Wyngaard Explosion is 10 maanden traditioneel op houten planken gerijpt, waar de natuurlijke variaties van temperaturen en vochtigheid diepe en complexe smaken veroorzaken. De oude kaas gecombineerd met de hete Spaanse pepers zorgt voor een intense smaakbeleving. Eerst is de diepe smaak van de oude kaas te proeven, waarna de Spaanse peper zorgt voor een explosie.
Wijngaard Kaas, stand 317

Geroosterde, gekruide cashewnoten
Ovengeroosterde, fairtrade cashewnoten in vier avontuurlijke smaken. Voor bij de borrel of als chrunchy ingrediënt bij vele gerechten. Gekruid met avontuurlijke combinaties: granaatappel met tijm, komijn, gember of karamel met kaneel en lievevrouwbedstro.
Met fairtrade-certificaat, geteeld en verwerkt door boerenfamilies en een notenfabriek in Burkina Faso.
The Nutty Farmer, stand 028

Grillworst met Boeren Goudse Oplegkaas
Het beste van twee werelden; een ambachtelijk gemaakte grillworst met 18 maanden gerijpte Boeren Goudse Oplegkaas. Handgemaakt met vlees van goedgehouden dieren en zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Een kruidige grillworst met de onmiskenbare volle rijke smaak van rauwmelkse Boeren Goudse Oplegkaas.
Stichting Boeren Goudse Oplegkaas, stand 007

Hete honing
Deze heerlijke zoete honing is gemengd met hete peppers (‘chilli-infused’) en vormt zo de perfecte combinatie tussen zoet en pittig.
De Vlijtige Zusjes, stand 235

Kaas van grasgevoerde blaarkop
Deze melk voor deze kaas is afkomstig van de raszuivere Groninger Blaarkop-koeien van natuurboerderij Eytemaheert, een toekomstgericht landbouwbedrijf, op het gebied van de natuurinclusieve kringlooplandbouw, dat zo wil helpen de Nederlandse landbouw te verduurzamen. De koeien worden voor 100% grasgevoerd.
Intercheese Holland, stand 295

Kaasetiketten via webshop
Via de webshop van Eshuis kan de kaasproducent kaasetiketten bestellen wanneer het hem uitkomt: zijdevloei kaasetiketten, binnen een paar klikken te bestellen. In verschillende formaten, ontwerp eenvoudig te uploaden, binnen vijf werkdagen in huis. Wel slechts mogelijk voor kleine oplages.
Eshuis, stand 308

Kaltbach Truffel
De machtige rotsen van de zandstenengrot en de sterke handen van de grotmeesters creëren de meest wonderlijke kazen van Kaltbach. Zo is ook het nieuwe meesterwerk gecreëerd: Kaltbach Truffel. Deze romige kaas is verrijkt met verse truffel en heeft een textuur die smelt in de mond, waardoor hij dankzij zijn exclusieve recept populair zal worden onder de liefhebbers.
Emmi Benelux, stand 119

Muhammara spread
Deze Muhammara spread is afkomstig uit Syrië. In een paar jaar tijd heeft het overal de harten gestolen. Pineut brengt het in haar borrelassortiment in een fijn potje. Een basis van gedroogde paprika en tomaat, beide gered van verspilling. Samen met granaatappelpitjes, zonnebloempitten, knoflook, oregano en wat chili. Voeg zelf een beetje water en olijfolie toe en meng even met de staafmixer.
Pineut, stand 403

Pizzattone
Pizzattone is de kerstdelicatesse panettone, maar dan in een hartig jasje. De Pizzattone is verrijkt met tomaten, julienne mozzarella en oregano. Voor tijdens de kerstbrunch of om te beleggen met bijvoorbeeld parmaham, mozzarella, pesto, zongedroogde cherrytomaatjes en balsamicoazijn.
Mercato Italiano, stand 258 

Rabel ajo negro
Goed gerijpte schapenkaas uit La Mancha, verrijkt met gefermenteerde knoflook. Een ware smaaksensatie!
Zijerveld Cheese, stand 112

Rauwe honing met superfoods
Deze rauwe honing uit Cyprus is onverhit, ongefilterd en onbewerkt. Met behulp van verschillende samenstellingen van superfoods zijn deze varianten honing in staat de gezondheid een gewenste boost te geven. De varianten: Immuniteit, Antioxidant, Relax en Puur.
Andgow, stand 148

Repen voor nieuwsgierigen
Voor wie geen gewone chocoladereep wil zijn er Bonkers Bars van Barú. Boordevol heerlijke ingrediënten, in funky combinaties. Dit zijn dé chocoladerepen voor nieuwsgierige geesten en hongerige monden.
Barú, stand 424

Rijk gevulde broden
Violetta Amarena Chocolade is gevuld brood met amarene kersen, cranberries, rozijnen, hazelnoten en chocolade, gedecoreerd met sesam en eetbare bloemen. Violetta Vijg Dadel Chocolade is gevuld brood met dadels, vijgen, rozijnen, hazelnoot en chocolade, gedecoreerd met sesam en eetbare bloemen. Heerlijk bij ontbijt, brunch, koffie, thee en wijn of port, met roomboter, kaas of lekker naturel.
Proast, stand 433

Rijke Engelse bierchutney
Van Stokes is deze unieke, rijke chutney, gemaakt met Engels bier, wortel, appels, dadel en een selectie van kruiden. Voor verwerking in vleesgerechten zoals gehaktballetjes en worstenbrood, of om te serveren bij kaas.
Voets Specialiteiten, stand 410 + 421

Sherrystroop
Stroop uit de keuken van de bekende Ernesto, maar dan gemaakt van het druivenras Pedro Ximénez. Deze sherrystroop wordt gemaakt met natuurlijke producten: venkel, sinaasappel, kruidnagel en laurier. Hierdoor heeft de stroop een heerlijke dropachtige-krent smaak. De stroop is lekker bij stevige kazen, maar ook met een mooie ham of paté. In de keuken fantastisch bij wild en stoofschotels.
Ernesto Portstroop, stand 417

Snack fuets
Van El Pozo is deze handige verpakking met 7 mini fuets. Lekker voor onderweg en om tussendoor te snacken. Gemaakt van puur varkensvlees. Deze mini fuets bevatten geen kunstmatige kleurstoffen en zijn glutenvrij. Ongekoeld houdbaar dus leuk in geschenkpakketten.
Voets Specialiteiten, stand 410 + 421

Software voor integratie van winkelsystemen
Weda Coins is een gebruiksvriendelijk softwaresysteem voor een snellere en efficiëntere verwerking in de winkel. Het biedt de gebruiker altijd en overal toegang tot kassa’s en weegschalen. Alle apparaten en software worden samengebracht in de cloud voor een razendsnelle totaaloplossing en volledige grip op de onderneming.
Weda, stand 310

Tony’s wensrepen
“Je wordt bedankt.” Wensrepen van Tony Chocolonely voor wie je dan ook wil bedanken voor van alles en nog wat. Deze eerste is met melkchocolade, amandel en kletskop. Ook verkrijgbaar als “Recht uit mijn chocohart” (melkchocolade/framboos) of “Tis Feest” (wit met framboos, biscuit en discodip). Om te geven, of voor je eigen feestje.  
Voets Specialiteiten, stand 410 + 421

Urban bubbel
URB is een urban bubbel, om van ieder moment iets bijzonders te maken. URB is verkrijgbaar in drie varianten met elk een eigen smaak en karakter, waarbij je alcohol totaal niet mist. De drankjes hebben een droge nasmaak met een subtiel bittertje. Geen zoete, plakkerige mond die na een paar drankjes tegen gaat staan.
URB Luxury Drinks, stand 413

Van Schier Monnikenwerk
Door de bodemsamenstelling van Schiermonnikoog heeft de melk voor deze kaas een zacht-zilte, iets kruidige smaak. Monnikenwerk is een kaas met natuurkorst, gebaseerd op een zuursel uit Zwitserland. Deze kaas rijpt onder vochtige omstandigheden en geeft een flinke knipoog naar de alpenlanden, met een volle smaak. Van kaasmaker Van Schier.
Zijerveld Cheese, stand 112

Van Schier Vrije Vogels
De zuivelboeren Van Schier voelen zich verwant met de weidevogels. Ze leven samen al generaties in vrijheid op het prachtige eiland. Hieruit kwam Van Schier Vrije Vogels, een heerlijk smeuïge eilander kaas. Vrije Vogels is een mix van twee kaaszuursels; eentje geeft een boerensmaak, de ander doet denken aan een roodcultuur. Een smaakmaker voor elk moment. Met oog voor biodiversiteit.
Zijerveld Cheese, stand 112

Van Schier Wildpluk
Van Schier Wildpluk is een mild belegen kaas met een melange van eilander kruiden. Wie over Nationaal Park Schiermonnikoog wandelt, komt ze tegen in de natuur: zeesla, duindoorn en zeekraal. Bijzondere smaakmakers. Zo geeft duindoorn de kaas een verrassend lekkere, friszure smaak. Samen met de volle, niet afgeroomde eilander melk zorgen deze kruiden voor een ware smaaksensatie.
Zijerveld Cheese, stand 112

Veggie en vegan crackers
Deze ovengebakken crackers zijn plantaardig en glutenvrij geproduceerd in het hart van Griekenland. Authentieke, geheel natuurlijke smaken, hoogwaardige ingrediënten, vegetarisch (en sommige vegan), allergeenvrij, met uitzondering van melk. Vrij van granen, gluten, ei, noten, sesam en soya. En: heerlijk van smaak!
The Mediterranean Snack Collection, stand 438

Verrassende kaasbegeleiders
Onder de merknaam John & James brengt Foodelicious kaasdippers van eigen recepturen, met eigen design en vormgeving. In potjes van 80 gram en in verschillende varianten, waaronder Witte Port Druiven Vanille, Pure Port, Uien Chutney, Balsamico Ui (vinegar), Vijgen Dadel (vinegar), Spicy Mango en Mosterd Dille.
Foodelicious, stand 290

Verse Amsterdamse ossenworst
Een echte klassieker uit de hoofdstad, maar dan zonder fosfaat, nitriet of andere onnatuurlijk toevoegingen. Gemaakt van Nederlandse dubbeldoelkoeien en met zachte karakteristieke kruiden. Heerlijk voor op een broodje of voor op de borrelplank. Verkrijgbaar in drie varianten: Naturel, Truffel en Gerookt.
1906 - makers van charcuterie, stand 029 

Vollemaanskaas
De biologische Fullmoon kaas van Thise wordt 12 maal per jaar geproduceerd – alleen op de dagen dat het volle maan is. Zodra deze kaas op voorraad ligt verandert hij compleet. Bewaard in de kalkstenen grotten van Hjerm. Gedurende 7 maanden rijptijd ontwikkelt de kaas een korst die lijkt op de oppervlakte van de maan. De witte schimmel lijkt op de stoflaag van de maan…
Holland Foodz, stand 222

WensWijnen
Een droge rode WensWijn en een heerlijke kruidige likorette in zwart kruikje. Beide voorzien van een feestelijke, chique, gouden bedrukking voor een mooie nieuwjaarswens. De wijn en likorette zijn inzetbaar als eindejaarsgeschenk of om te verwerken in pakketten. Tevens is er de mogelijkheid een eigen logo of dat van een klant erbij te bedrukken.
Schermer 1782, stand 253

Zoete mosterddip
Deze Dip Sweet Mosterd van Smaakgeheimen wordt bereid met o.a. graantjesmosterd. De dip is heerlijk te combineren met Hollandse kazen, Alpenkazen en diverse soorten geitenkaas. Hij is ook erg goed bij vleeswaren, kipfilet, beenham, gebraden spek en falafel. De dip is glutenvrij en vegan!
Smaakgeheimen, stand 400

Zoute drop met zeewier
Nieuwe drop uit de keukens van Klepper & Klepper. Op zoek naar de vijfde smaak umami kwam Klepper Jr. uit bij Zeewier. Drop met Zeewier werd na maanden experimenteren de Beste pittig zoute Drop Ooit.
Klepper & Klepper, stand 142