Zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit, is een goede manier om uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Naast dat het een positieve invloed heeft op het milieu is het ook goed voor uw portemonnee omdat het de energierekening verlaagt. Ontdek hoe zonnepanelen werken en welke typen er beschikbaar zijn.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen gebruiken fotovoltaïsche (PV) cellen om zonlicht om te zetten in energie. Deze energie wordt vervolgens als elektriciteit aan uw elektriciteitsnet geleverd. Vergeleken met energie geproduceerd door fossiele brandstoffen, is zonne-energie 100% hernieuwbaar. Dit betekent dat er geen schadelijke bijproducten geproduceerd worden en dat er minder of geen CO2 vrij komt. Hoewel zonnige omstandigheden de voorkeur hebben, kunnen zonnepanelen op bewolkte dagen ook energie produceren. Zelfs tijdens winterweer kunnen panelen nog stroom opleveren.

Zakelijke voordelen van zonnepanelen

Voor bedrijven zijn er verschillende voordelen die het installeren van zonnepanelen interessant maken. De voordelen voor uw bedrijf zijn bijvoorbeeld:

  • Een lagere energierekening
  • Lage onderhoudskosten
  • Aan consumenten en investeerders een positief beeld afgeven
  • Voorbereiding op toekomstige wet- en regelgeving
  • Potentie het verkrijgen van inkomsten door energie terug te verkopen aan het net

Opgewekte energie verkopen

Salderen betekent dat het deel van de opgewekte elektriciteit dat u niet gebruikt, terug wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de stroom die u heeft afgenomen. De salderingsregeling zal in de toekomst wel afgebouwd worden. Neem contact op met uw energieleverancier voor de voorwaarden, de wijze van aanmelden en de mogelijke opbrengsten. Elke energieleverancier zal een ander tarief aanbieden.

Soorten zonnepanelen

Er zijn een aantal soorten zonnepanelen en verschillende specificaties waar u uit kunt kiezen. Bekijk voor uw bedrijf welke soort het beste past voor wat u nodig heeft. Er zijn 3 hoofdtypen zonnepanelen:

  • Standaard zonnepanelen (meest toegepast)
  • Dunne film zonnepanelen
  • Zonnetegels

Vervolgens zijn er verschillende keuzes die u moet maken

  1. Gehard of plaatglas. Gehard (versterkt) glas gaat langer mee dan spiegelglas. Zonnepanelen van gehard glas gaan gemiddeld tot 25 jaar mee. Velen hebben een garantie van 20 jaar.
  2. Grootte en kracht. De meeste zonnepanelen zijn kleiner dan 2 m2 en leveren tussen de 250 en 350 W (Watt) aan energie. Vier panelen die 1 kW (kilowatt) zonne-energie leveren, kunnen tussen de 700 en 900 kWh (kilowattuur) elektriciteit per jaar opwekken.

    Om een idee te krijgen hoeveel kW zonne-energie nodig is:
    Kijk op uw elektriciteitsrekening om te zien hoeveel kWh u per maand verbruikt. Vermenigvuldig dit met 12 om te zien hoeveel kWh u per jaar verbruikt. Berekenen vervolgens hoeveel zonne-energie u nodig heeft (in kW).

  3. De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen zijn afhankelijk van de grootte en het type installatie. Vraag advies aan een gecertificeerde installateur. U vindt deze op www.zonnekeur.nl.

Elektriciteit batterijen

Met een elektriciteitsbatterij kunt u ongebruikte energie opslaan en later gebruiken of terugverkopen aan het net. Betere accu’s en het overheidsbeleid maken eigen opslag steeds aantrekkelijker. In sommige regio’s kan niet worden teruggeleverd vanwege beperkingen in het net. Op termijn wordt de terugleververgoeding verlaagd.

Onderhoudskosten

Als de zonnepanelen eenmaal geïnstalleerd zijn, vragen ze weinig bijkomende kosten. Wel moet na 10 tot 15 jaar de omvormer voor zonne-energie vervangen worden. Dit is de constructie die de panelen op de elektriciteit aansluit.

Dakruimte

Zonnepanelen hebben direct zonlicht nodig en worden normaal gesproken op het dak geïnstalleerd. Uw dak moet:

  • Eigendom zijn, of legaal gehuurd worden door uw bedrijf
  • Bij voorkeur op het zuiden zijn gelegen of relatief vlak zijn

Als er geen dakruimte beschikbaar is, kunnen de zonnepanelen op elke buitenlocatie geïnstalleerd worden waar ze beschermd zijn tegen schade en direct zonlicht ontvangen. Hiervoor is wel een bouwvergunning nodig, dus houd hier rekening mee.

Andere vormen van hernieuwbare energie

Er zijn verschillende andere vormen van hernieuwbare energie die u zou kunnen toepassen binnen uw bedrijf. Zo zou u een warmtepomp kunnen instaleren of gebruik kunnen maken van een windturbine.

Als u hulp nodig heeft bij het vormgeven van een energiesysteem dat geschikt is voor uw bedrijf, neem dan contact op met een gecertificeerde installateur. Als u geen duurzame vormen van energie kunt installeren, overweeg dan om bij uw energieleverancier over te stappen op een 'groen' energietarief.

Hoe ziet de toekomst van zonne-energie eruit?

Er word verwacht dat zonne-energie in 2050 de fossiele brandstoffen zal overtreffen en de belangrijkste energiebron ter wereld zal worden. Naarmate de vraag groeit, zullen zonnepanelen goedkoper en efficiënter worden.