Veiligheid voorop bij het plaatsen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn populair en niet alleen bij particulieren. Steeds vaker kiezen ook ondernemers ervoor zonnepanelen op het dak van hun pand te leggen. Bent u van plan om over te stappen op zonne-energie? Neem dan altijd vooraf contact op met uw verzekeraar. Dan weet u waar u op moet letten als het gaat om veiligheid en wat de gevolgen kunnen zijn voor de verzekering. De afgelopen jaren zijn er namelijk meer schades ontstaan door zonnepanelen. De meest voorkomende is brand. Hieronder vier belangrijke tips waarop u kunt letten.

Lees ook meer over zonnepanelen in het Kennisdossier van DEB.nl.
Kijk voor meer energietips op www.deb.nl/vakcentrum

duurzaamheid zonnepanelen

1. Kies een gecertificeerde installateur

Een zonnepaneleninstallatie is als het ware een kleine elektriciteitscentrale op uw dak. Daar zitten risico’s aan vast. Daarom is het ontzettend belangrijk om een gecertificeerde zonnepanelen installateur in te schakelen voor een veilige montage en aansluiting. Kijk naast certificering ook naar ervaring.

2. Ga voor een veilig installatiesyteem

Uit onderzoek blijkt dat branden op daken met zonnepanelen voornamelijk bij indaksystemen ontstaan. Hierbij liggen de zonnepanelen niet op de dakpannen, maar direct op de dakconstructie. Die is vaak niet bestand tegen zeer hoge temperaturen. Bij opdaksystemen vormen de dakpannen een brandwerende laag.

Bij zonnepanelen op een plat dak vormen er andere factoren een gevaar zoals: heeft u de juiste (brandwerende) dakbedekking en kan de dakconstructie het gewicht aan. Laat daarom altijd vooraf een expert uw dak beoordelen.

3. Onderhoud de panelen jaarlijks

Het is verstandig minimaal één keer per jaar de panelen te reinigen. Door ze schoon te houden leveren de panelen maximaal op. Door te controleren op beschadigingen voorkomt u bovendien dat er brandgevaar optreedt. Laat eens in de drie jaar de gehele installatie door een erkend bedrijf inspecteren. Zo’n controle heet een SCIOS Scope 12 keuring.

4. Maak goede afspraken met verhuurder

De huurder die panelen wil plaatsen, moet vanzelfsprekend eerst goede afspraken maken met de verhuurder. Met het oog op de ROZ-voorwaarden is in het algemeen voorafgaande toestemming nodig van de verhuurder, in ieder geval als de panelen op het dak worden geplaatst. Dan moeten er bovendien goede afspraken worden gemaakt omtrent onderhoud, eigendom van de panelen en opbrengst van de panelen. U kunt hiervoor contact opnemen met Vakcentrum Bedrijfsadvies.

Verzekeren

Zonnepanelen kunnen in de meeste gevallen meeverzekerd worden op uw opstalverzekering of op uw huurdersbelangverzekering. Het beste is om voor aanschaf contact met uw verzekeraar op te nemen om de mogelijkheden te bespreken. Zeker met brandgevaarlijke isolatie kan een verzekeraar afwijzend tegenover het meeverzekeren staan. Dan is het beter dat u hier samen, van tevoren naar kijkt. Voor meer informatie of advies, mail naar: reactie@vakcentrum.nl of bel (0348) 41 97 71.