Informatieplicht energiebesparing, Vakcentrum ontzorgt!

Ondernemers die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar verbruiken zijn verplicht alle energiebesparende maatregelen te nemen, die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Dit is geregeld in de Wet milieubeheer. Deze verplichting is per 1 juli 2019 aangevuld met een informatieplicht. De informatieplicht houdt in dat alle bedrijven die onder de verplichting vallen, digitaal dienen te rapporteren welke energiebesparende maatregelen zij hebben getroffen. Hiervoor heeft de overheid een eLoket geopend.

Individuele begeleiding bij het voldoen aan de informatieplicht

Het Vakcentrum ontzorgt u in deze en biedt u ondersteuning bij het voldoen aan de wettelijke verplichting. Tijdens invulworkshops die het Vakcentrum eerder organiseerde hebben honderden ondernemers de informatieplicht ingevuld. Bij voldoende belangstelling bestaat de mogelijkheid extra workshops te organiseren.

Ook is er een maatwerkoplossing. U kunt worden begeleid door energieadviseurs met ruime ervaring in de branche. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Geïnteresseerd in een individueel traject? Meld u hier aan, het secretariaat zal dan contact met u opnemen om de afspraak in te plannen.

Energiebesparing door Led-verlichting

Met LED-verlichting kan zo'n 65% aan energiekosten bespaard worden. Daarnaast heeft LED-verlichting nog andere voordelen. Zo geeft LED-verlichting geen warmte. Producten verkleuren niet, omdat LED geen UV-straling geeft.  

Leden van het Vakcentrum krijgen 25% korting op de aanschaf van ledverlichting.

Slimme energie-inkoop

Via Vakcentrum Energiecollectief kunnen Vakcentrumleden voordelig energie inkopen. Daarbij is het zaak niet te wachten tot december (door de vele overstappers kan energie dan duur zijn), maar in de periode maart-mei of september-oktober advies in te winnen.

Stimulering duurzame investeringen

De overheid stimuleert duurzame investeringen, onder andere met de Energie Investeringsaftrek. Daarnaast zijn er fiscaal aantrekkelijke investeringen mogelijk door gebruik te maken van de MIA (Milieu Investerings Aftrek) en/of Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen).

07-04-2021