Warmtepomp

Door een warmtepomp te installeren, kunt u hernieuwbare energie gebruiken om een gebouw en de watervoorziening te verwarmen. Ontdek welke soorten warmtepompen er zijn en bepaal welke het meest geschikt zijn voor uw bedrijf.

Hoe werkt een warmtepomp?

Luchtwarmtepompen vangen de lucht buiten het gebouw op en gebruiken deze om uw watervoorziening of verwarmingssysteem te verwarmen. De lucht buiten hoeft niet warm te zijn, warmtepompen kunnen werken tot en met temperaturen van -15 C.

Vergeleken met warmte geproduceerd door gas- of olieketels, is warmtepompenergie 100% hernieuwbaar. Dit betekent dat er geen schadelijke bijproducten geproduceerd worden en dat er minder tot geen CO2-uitstoot is. Deze voordelen worden versterkt als er een combinatie wordt gemaakt met andere hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of een windturbine.

Zakelijke voordelen van een warmtepomp

Voor bedrijven zijn er verschillende voordelen die het installeren van een warmtepomp interessant maken. De voordelen voor uw bedrijf zijn bijvoorbeeld:

 • Lagere energiekosten en CO2-uitstoot
 • Betrouwbare energiebron voor verwarming en water

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen waar je als bedrijf uit kunt kiezen. We nemen u mee door de opties, bekijk zelf welke het beste bij uw situatie past.

 1. Lucht-water warmtepomp

  Dit is het meest voorkomende type warmtepomp. Het neemt warmte op uit de buitenlucht en geeft deze af aan de centrale verwarming en watervoorziening. Deze warmtepompen werken het beste met vloerverwarming of grote radiatoren.
 2. Lucht-lucht warmtepomp

  Dit type pomp verwarmt de lucht in uw gebouw en vereist een heteluchtverwarmingssysteem. Het verwarmt geen water. Voor maximale efficiëntie kunt u ook uw isolatie upgraden.
 3. Aardwarmtepomp

  Deze pompen halen warmte uit de grond en geven deze af aan uw verwarming of waterleiding. Ze vereisen wel veel buitenruimte voor het aanleggen van ondergrondse buizen.

Bouwvergunning

Of een vergunning nodig is, is afhankelijk van de plaats waar de buitenunit geplaatst wordt. Bovendien kan een omgevingsvergunning nodig zijn als de warmte wordt opgeslagen in en onttrokken wordt aan het grondwater. Vraag dit na bij uw gemeente voordat u kiest voor een warmtepomp.

Prijs

De prijs van een warmtepomp is afhankelijk van de grootte van het systeem dat u installeert.

De gebruikskosten zijn afhankelijk van de grootte van uw ruimte of pand en hoe goed deze geïsoleerd is. Bij regelmatig onderhoud kan een warmtepomp 20 jaar meegaan. Garanties variëren van 2 tot 10 jaar. Het advies is om een lokale warmtepompinstallateur te vragen om advies.

Andere vormen van hernieuwbare energie

Er zijn verschillende andere vormen van hernieuwbare energie die u zou kunnen toepassen binnen uw bedrijf. Zo zou u gebruik kunnen maken van een windturbine of zonnepanelen installeren.

Beide vormen van hernieuwbare energie kunnen gebruikt worden om uw warmtepomp van stroom te voorzien. Als u hulp nodig heeft bij het vormgeven van een energiesysteem dat geschikt is voor uw onderneming, neem dan contact op met een gecertificeerde installateur. Als u zelf geen energie kunt produceren, kunt u bij uw energieleverancier overstappen op een 'groen' energietarief.