Windturbine

Wind is de primaire bron van hernieuwbare energie en genereert 25% van alle elektriciteit. Door een windturbine te installeren kunt u uw CO2-uitstoot en energiekosten verlagen. Ontdek welke soorten windturbines er zijn en of het past bij uw bedrijf.

Hoe werkt een windturbine?

Een windturbine is een toren met rotorbladen die door de wind worden gedraaid om elektriciteit te produceren. Hoe meer wind, hoe meer energie er wordt geproduceerd. Vergeleken met energie geproduceerd door fossiele brandstoffen is windenergie 100% hernieuwbaar. Dit betekent dat er geen schadelijke bijproducten geproduceerd worden en dat er minder of geen CO2 vrij komt.

Windturbines op bij bedrijven worden in Nederland nog niet grootschalig toegepast.

U heeft toestemming van de gemeente nodig om een windmolen te plaatsen. Verder gelden er regels om de omgeving en het milieu te beschermen. Meer informatie over het plaatsen van een windmolen leest u op het Ondernemersplein.

Zakelijke voordelen

Voor bedrijven zijn er verschillende voordelen die het installeren van een windturbine interessant maken. De voordelen voor uw bedrijf zijn bijvoorbeeld:

  • Lagere energiekosten
  • Minder afhankelijk van fossiele brandstoffen
  • Meer vertrouwen van consumenten en investeerders in uw bedrijf
  • Voorbereiding op toekomstige wet- en regelgeving
  • Potentieel om inkomsten te verwerven door energie terug te verkopen

Soorten windturbines

Er zijn 2 soorten windturbines voor zakelijk gebruik. Bekijk voor uw bedrijf welke soort het beste past voor wat u nodig heeft.

  1. Een vrijstaande windturbine (ook wel 'paalmontage' genoemd). Deze windturbines zijn meestal groter en meer geschikt voor open, landelijke locaties. Een grote turbine kan meer dan 75 meter hoog zijn en tot 100 kW (kilowatt) genereren.
  2. Een windturbine op een gebouw gemonteerd. De windturbines zijn veel kleiner en kunnen op gebouwen in stedelijke gebieden worden geïnstalleerd. Ze genereren doorgaans tussen 0,5 en 2,5 kW.

Past een windturbine bij uw bedrijf?

Voordat we kijken naar de soorten windturbines die er zijn, is het goed om te bekijken of een windturbine bij uw bedrijf past. Factoren om te overwegen zijn:

  • Bedrijfsgrootte. Hoeveel stroom heeft u nodig? Heeft u weinig stroom nodig dan is het niet zo interessant om een windturbine te installeren. U kunt dan beter kiezen voor een andere vorm van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen.
  • Locatie. Hoeveel wind is er in uw omgeving? Om een windturbine goed te laten werken, heeft u een gemiddelde windsnelheid van minimaal 5 m/s nodig. De omgeving moet vrij zijn van obstakels zoals bomen of hoge gebouwen.
  • Bouwvergunning. Is er een bouwvergunning van toepassing? Dit kan uw keuze voor een windturbine veranderen. Als u gaat voor een snelle manier van duurzame energie opwekken, is een windturbine misschien niet de beste keuze.

Andere vormen van hernieuwbare energie

Er zijn verschillende andere vormen van hernieuwbare energie die u zou kunnen toepassen binnen uw bedrijf. Zo zou u warmtepompen kunnen instaleren of gebruik kunnen maken van zonnepanelen.

Als u hulp nodig heeft bij het vormgeven van een energiesysteem dat geschikt is voor uw bedrijf, neem dan contact op met een gecertificeerde installateur. Gaat u zelf geen energie produceren, dan kunt u bij uw energieleverancier overstappen op een 'groen' energietarief.