Isolatie en ramen

Betere isolatie en ramen kunnen zorgen voor een besparing op de energierekening en voor een lagere CO2-uitstoot.

Verbeteringen doorvoeren

Het vervangen of verbeteren van isolatie en ramen is een veelvoorkomende investering bij verduurzaming. Om de isolatie en ramen in uw bedrijf te verbeteren, moet u:

  1. Eigenaar zijn van het gebouw of toestemming krijgen van de verhuurder om wijzigingen aan te brengen
  2. Toestemming krijgen van de gemeente als het gebouw op de monumentenlijst staat
  3. Het gebouw mogelijk tijdelijk verlaten terwijl er gewerkt wordt, de meeste aanpassingen duren 1 tot 2 dagen als ze door een professional worden uitgevoerd

Zinvolle aanpassingen

Om te besparen op de bedrijfskosten en de uitstoot te verminderen, moet u het energieverbruik zo laag mogelijk houden. Er word aangeraden om stappen te ondernemen als het gebouw:

  • Slechte of geen zolderisolatie heeft
  • Spouwmuren bevat die kunnen worden geïnjecteerd met isolatie
  • Oudere ramen heeft met enkel glas

Kleinere projecten zoals het afdichten van tochtruimtes kunnen uw gebouw comfortabeler maken, maar zullen geen significante besparingen opleveren.

Zolder isolatie

Het aanleggen van zolderisolatie is een van de meest effectieve manieren om de energiekosten te verlagen. Het kan zichzelf binnen 2 jaar terugverdienen en tot 40 jaar intact blijven.

Spouwmuur isolatie

Panden gebouwd tussen 1920 en 1990 hebben vaak een lege ruimte tussen de buiten- en binnenmuren. Via buitengaten kan in deze 'spouwmuren' isolatiemateriaal worden geïnjecteerd. Dit kan zichzelf in 3 tot 5 jaar terugverdienen.

Massieve muurisolatie

Panden die vóór 1920 gebouwd zijn, hebben vaak 'vaste' muren zonder spouw. Isolatie kan boven op bestaande muren worden geïnstalleerd, de investering is fors en het kan meer dan 20 jaar duren voordat het zich heeft terugverdiend. Installatie is gecompliceerder en zal waarschijnlijk langer duren dan zolder- of spouwmuurisolatie. Bezoek de Energy Saving Trust-website voor verschillende installatieopties en wie u hiervoor kunt inhuren.

Ramen met dubbelglas

Als uw bedrijf enkele ramen, aluminium kozijnen of andere soorten verouderde ramen heeft, kunt u flink besparen door ze te vervangen door dubbele beglazing.