Plaats een warmtepomp

Door een warmtepomp te installeren, kunt u hernieuwbare energie gebruiken om een gebouw en de watervoorziening te verwarmen. Ontdek welke soorten warmtepompen er zijn en bepaal of ze geschikt zijn voor uw bedrijf.

Hoe ze werken

Luchtwarmtepompen vangen de lucht buiten het gebouw op en gebruiken deze om uw watervoorziening of verwarmingssysteem te verwarmen. De lucht buiten hoeft niet warm te zijn – warmtepompen kunnen werken tot en met temperaturen van -15 C.

Vergeleken met warmte geproduceerd door gas- of olieketels, is warmtepompenergie 100% hernieuwbaar. Dit betekent:

  • geen schadelijke bijproducten
  • minder of geen CO2-uitstoot – vooral in combinatie met een andere hernieuwbare energiebron zoals zonnepanelen of een windturbine

Soorten warmtepompen

Lucht-water warmtepomp

Dit is het meest voorkomende type warmtepomp. Het neemt warmte op uit de buitenlucht en geeft deze af aan de centrale verwarming en watervoorziening. Deze warmtepompen werken het beste met vloerverwarming of grote radiatoren.

Lucht-lucht warmtepomp

Dit type pomp verwarmt de lucht in uw gebouw en vereist een heteluchtverwarmingssysteem. Het verwarmt geen water. Voor maximale efficiëntie kunt u ook uw isolatie upgraden.

Aardwarmtepomp

Deze pompen halen warmte uit de grond en geven deze af aan uw verwarming of waterleiding. Ze vereisen wel veel buitenruimte voor het aanleggen van ondergrondse buizen.

Bouwvergunning

Of een vergunning nodig is, is afhankelijk van de plaats waar de buitenunit wordt geplaatst. Bovendien kan een omgevingsvergunning nodig zijn als de warmte wordt opgeslagen in en onttrokken wordt aan het grondwater.
Vraag een en ander na bij uw gemeente.

Prijs

De prijs van een warmtepomp is afhankelijk van de grootte van het systeem dat u installeert.
De gebruikskosten zijn afhankelijk van de grootte van uw ruimte of pand en hoe goed deze is geïsoleerd. Bij regelmatig onderhoud kan een warmtepomp 20 jaar mee gaan. Garanties variëren van 2 tot 10 jaar.
Zoek een lokale warmtepompinstallateur.

Zakelijke voordelen

  • lagere energiekosten en CO2-uitstoot
  • betrouwbare energiebron voor verwarming en water

Andere vormen van hernieuwbare energie

  • een windturbine
  • zonnepanelen

Beide vormen van hernieuwbare energie kunnen worden gebruikt om uw warmtepomp van stroom te voorzien.
Als u hulp nodig heeft bij het vormgeven van een energiesysteem dat geschikt is voor uw onderneming, neem dan contact op met een gecertificeerde installateur. Als u zelf geen energie kunt produceren, kunt u bij uw energieleverancier overstappen op een 'groen' energietarief.