Personeelswerving: Hoe bereikt u kandidaten?

Als het duidelijk is wie u wilt bereiken en wat u gaat vertellen, is de volgende stap het inzetten van de juiste kanalen om kandidaten te bereiken.

De waarde van het netwerk

Uw eigen netwerk is goud waard. Kijk in uw eigen omgeving naar mensen die iets voor u kunnen betekenen. Dat is de makkelijkste, snelste en voordeligste wijze om mensen te bereiken.

Medewerker als ambassadeur

Wie kan het best vertellen hoe leuk het is om bij uw onderneming te werken? Uw medewerkers! Zorg ervoor dat ze weten dat u nieuwe mensen zoekt en voor welke functie. Maak het aantrekkelijk om kandidaten aan te dragen, een leuke bonus voor een nieuw aangebrachte collega kan een stimulans zijn. Laat medewerkers de vacature(s) ook delen op hun eigen social media.

Klanten kunnen helpen

Laat ook in de winkel zien dat u mensen zoekt. Klanten kunnen zo maar een geschikte kandidaat kennen of zelf de kandidaat zijn. Download hier diverse winkelposters. Om te zorgen dat klanten ook thuis aan uw onderneming denken, kunt u gebruik maken van een flyer of folder. Geef deze weg in de winkel of stop het in de boodschappentas of bezorgkrat.

Social media

Om te laten zien dat uw onderneming bestaat, is het belangrijk om actief te zijn op social media. Uw eigen kanalen kunt u vervolgens ook inzetten voor het promoten van een vacature. We hebben verschillende tips en voorbeelden van posts onder elkaar gezet die u kunt gebruiken voor uw onderneming.

Gebruik sponsorrelaties

Kijk eens hoe u sponsoractiviteiten kunt gebruiken om in contact te komen met potentiële medewerkers. Bijvoorbeeld als u een voetbalclub of school sponsort. Dat kan variëren van een advertentie in het clubblad tot een bord langs het veld of een kraam op een open dag. Wees vooral creatief en ga in gesprek met uw sponsorrelaties.

Zet in op onderwijs

Het onderwijs kan u op verschillende manieren inzetten als kanaal voor het bereiken van potentiële nieuwe medewerkers.

Erbijbaners

De erbijbaners die u zoekt zitten vaak nog op school, probeer ze daar ook te ontmoeten. Ook dat kan weer op tal van manieren. Posters op de prikborden of een advertentie op de website. Denk er ook aan uw onderneming te profileren als een leuke werkgever. Voorbeelden kunnen zijn een traktatie op de eerste schooldag of een gastles over hoe je zelf kan starten als ondernemer. Dit zijn investeringen die zich op termijn terugverdienen. Een erbijbaner kan al vanaf 13 jaar aan de slag (onder voorwaarden).

BOL/ BBL

Overweeg (meer) leerlingen in dienst te nemen die een BOL, beroepsopleidende leerweg (fulltime naar school) of BBL, beroepsbegeleidende opleiding (werken en leren) volgen. Is uw onderneming al een “erkend leerbedrijf”? Meldt u aan via www.s-bb.nl, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven. Zij zorgen voor een goede samenwerking tussen mbo-onderwijs en bedrijfsleven.

Stages

Om goede stagiaires te krijgen is het belangrijk dat u bekend bent met en bij de opleidingen. Een goed contact met de opleidingen en hun docenten maakt vaak dat u de betere stagiaires kunt krijgen. Kijk voor goede voorbeelden op de website van Stagemarkt (link toevoegen), hier zoeken veel scholieren naar een goede stageplek.

Werkgeversservicepunt

Een werkgeversservicepunt geeft advies bij de werving en selectie van personeel. Het is een samenwerkingsverband tussen UWV, gemeenten, onderwijsinstellingen en diverse kenniscentra bij u in de regio. Download hier de factsheet Retail van het Landelijk Netwerk Servicepunten en het UWV met tal van tips, adviezen en handige links. Of neem contact op met een werkgeversservicepunt in de buurt.

Adverteren

Er zijn verschillende manieren waarop advertenties ingezet kunnen worden voor vacatures, zowel online als offline. De twee meest gebruikte vormen zijn lokale media en vacaturesites.

Lokale media

De lokale media kent u waarschijnlijk al. U weet welk huis-aan-huisblad het beste wordt gelezen, maar denk vooral ook aan digitale lokale media zoals indebuurt.nl. Deze media presenteren vacatures vaak net even anders. Bijvoorbeeld een overzicht van ‘de leukste vacatures in de buurt’, waar u natuurlijk tussen wilt staan. U vindt hier enkele voorbeeldadvertenties.

Vacaturesites

De meest gebruikte vacaturesites zijn op dit moment werk.nl en indeed.nl. Werk.nl is van het UWV/werkgeversservicepunten, Indeed.nl is een commercieel initiatief. Op beide sites is het heel eenvoudig om vacatures te plaatsen en gratis te gebruiken. Indeed biedt ook enkele betaalde diensten om beter zichtbaar te worden of om beter te selecteren. Voor een snel en goed resultaat werkt het vaak beter om je advertentie betaald in te zetten.