Personeelswerving: Het sollicitatiegesprek

Bedenk voordat u een vacature plaatst eerst hoe u wilt dat kandidaten solliciteren. Wilt u dat er wordt gesolliciteerd via een brief of heeft u liever dat kandidaten even binnenlopen? Het belangrijkste is dat u kijkt naar de manier die het beste past bij de functie die u aanbiedt.

Brief of e-mail

Dit is de klassieke methode om te solliciteren en ook de manier die het meest voorkomt. Een sollicitant vertelt in een brief of een e-mail waarom hij of zij bij uw onderneming wilt werken en stuurt daarbij het CV. Geef in de vacature aan wat u verwacht in de motivatiebrief en CV, dat maakt beoordeling makkelijker.

Online formulier

Een online formulier is een makkelijker manier om te solliciteren en om als werkgever te beoordelen. Het formulier zet u op de website waar kandidaten hun gegevens kunnen achterlaten. U kunt zelf kiezen welke gegevens u wilt ontvangen. Let er wel op dat u voorzichtig omgaat met de ingezonden informatie. U bent namelijk verplicht om de privacy van de kandidaten te beschermen volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Zet op het sollicitatieformulier dat u de AVG regels in acht neemt en vraag of u het formulier tot een jaar na inzending mag bewaren indien er geen gebruik wordt gemaakt van het aanbod van de sollicitant.

Binnenlopen bij een onderneming

Dat lijkt het meest laagdrempelig, maar zorg dan wel dat u duidelijk aangeeft naar wie kandidaten moeten vragen en op welke momenten kandidaten (niet) welkom zijn. Houd in gedachten dat kandidaten zenuwachtig kunnen zijn. Het kan helpen hen toch even de kans te geven om vooraf te bellen of te mailen.

Open hiring

Snel extra capaciteit nodig en vertrouwen in de mens? Dan zou je kunnen kiezen voor ‘Open hiring’. U neemt dan iedereen aan die binnenloopt. Geen verdere selectie maar gelijk aan de slag. Het is een relatief nieuwe methode die opvallend goed lijkt te scoren. In de eerste periode van het werk, kijkt u dan samen of het werk past en waar ontwikkeling nodig is. Lees meer over open hiring op de website van openhiring.nl.