Personeelswerving: De selectie

Het selecteren van de beste kandidaat is zonder twijfel de lastigste stap. Want hoe beoordeelt u een sollicitant?

Kiezen tussen kandidaten

Opleiding en ervaring zijn belangrijk, maar net zo belangrijk is de (levens)ervaring en de praktijkkennis van de kandidaat. Heeft u meerdere kandidaten? Maak dan gebruik van een beoordelings- en vergelijkingsformulier. U kunt dan de afweging zo zuiver mogelijk maken.

Het is belangrijk om de kandidaten te screenen bij het Waarschuwingsregister Detailhandel. In het register kunt u nagaan of een sollicitant in het verleden bij een werkgever betrokken is geweest bij strafbare handelingen (denk aan fraude, mishandeling) . Lees hier meer informatie over het Waarschuwingsregister en meld je aan.

 

Het sollicitatiegesprek

Na het kiezen van de kandidaten die u het meest geschikt lijken voor de functie, is het tijd voor het sollicitatiegesprek. Bereid van te voren voor welke vragen u wilt stellen en wat u van iemand wilt weten. Tijdens dit gesprek kunt u vragen naar de vaardigheden die u belangrijk vindt, maar kan u er ook achter komen waarom iemand interesse heeft in werken bij uw onderneming. We hebben een lijst opgesteld met vragen die u kunt gebruiken tijdens een sollicitatiegesprek. Zorg dat de vragen passen bij de vacature, aan een 15-jarige stelt u tenslotte andere vragen dan aan een toekomstig manager.