Certificatie- en meldingsplicht: Wat is het Verschil?
Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat melden bij Skal altijd verplicht is voor verkooppunten die biologische producten aanbieden. Dit geldt voor zowel fysieke winkels als online verkooppunten. Melden is echter niet hetzelfde als certificatie. Waar melden enkel inhoudt dat uw winkel wordt geregistreerd als verkooppunt voor biologische producten, houdt certificatie in dat uw winkel voldoet aan de strenge eisen voor het verkopen van biologische producten.
Certificatieplicht voor Verkooppunten
Winkels die biologische producten verkopen en/of handelingen verrichten, moeten voldoen aan de certificatieplicht. Dit geldt voor verschillende verkooppunten, zoals:
Het hoofdkantoor en de distributiecentra van winkelketens zijn altijd certificatieplichtig als er biologische producten verkocht worden in de winkels. Elk onderliggend verkooppunt is certificatieplichtig wanneer er onverpakte verkoop plaatsvindt en/of handelingen met biologische producten worden uitgevoerd, zoals: snijden en verpakken, afbakken en combineren van losse producten (bijv. noten- of mueslimix). Als er alleen sprake is van directe verkoop van voorverpakte producten is het verkooppunt vrijgesteld van certificatie.
- Zelfstandige formulevrije winkels
Een verkooppunt is certificatieplichtig als er onverpakte verkoop plaatsvindt en/of handelingen met biologische producten worden uitgevoerd, zoals: snijden en verpakken, afbakken, combineren van losse producten (bijv. noten- of mueslimix). Als er alleen sprake is van directe verkoop van voorverpakte producten is een verkooppunt hiervan vrijgesteld.
Skal ziet toe op de certificatie van verkooppunten die handelingen met biologische producten uitvoeren: snijden en verpakken, afbakken, combineren van losse producten (bijv. noten) en onverpakte verkoop. Verkoopt u alleen voorverpakte producten, dan is uw marktkraam vrijgesteld van certificatieplicht. U hoeft uw kraam dan niet bij Skal aan te melden. Ook wanneer u een foodtruck, eet- of snackkraam heeft, en u verkoopt ter plaatse bereid voedsel aan de consument met als doel directe consumptie (zoals een frietje, broodjes), op de markt of op een evenement bijvoorbeeld, valt uw kraam buiten deze certificatieplicht.
Een verkooppunt is certificatieplichtig als er onverpakte verkoop plaatsvindt en/of handelingen met biologische producten worden uitgevoerd, zoals: snijden en verpakken, afbakken, combineren van losse producten (bijv. noten- of mueslimix). Als er alleen sprake is van directe verkoop van voorverpakte producten is een verkooppunt hiervan vrijgesteld.
Daarnaast zijn er aanvullende regels voor de verkoop van biologische producten die onverpakt zijn of waarbij handelingen worden uitgevoerd, zoals:
- Onverpakte verkoop: Wanneer biologische producten los verkocht worden, bijvoorbeeld met een laserprint of natural branding, of met een losse sticker, dan geldt er een certificatieplicht. Ook als de verpakking afneembaar is, bijvoorbeeld een banderol die makkelijk van het product gehaald kan worden.
- Handelingen met biologische producten: Dit betreft activiteiten zoals (af)bakken, snijden (met uitzondering van kaas die ter plaatse wordt gesneden), roosteren, grillen, verpakken, etiketteren, of mengen van producten.
Meldingsplicht voor Verkooppunten (zonder certificatieplicht)
In sommige gevallen hoeft u zich niet te certificeren, maar moet u zich wel melden bij Skal. Dit geldt onder andere voor de verkoop van losse onverpakte biologische producten als:
- de verkochte hoeveelheid per jaar is niet meer dan 5.000 kg, of
- de jaaromzet van de onverpakte biologische producten is lager dan 20.000 euro, of
- de potentiële certificeringskosten hoger zijn dan 2% van de totale omzet van de onverpakte biologische producten.
Uitzonderingen: certificatie of melden is beide niet verplicht!
Er zijn ook gevallen waarin er géén certificatieplicht of meldingsplicht geldt:
- Als biologische producten direct aan de eindconsument worden verkocht in voorverpakte vorm (waarbij de verpakking onlosmakelijk verbonden is met het product en verbroken moet worden voor consumptie), dan hoeft er geen certificaat aanwezig te zijn. Denk hierbij aan voorverpakte producten zoals groenten, fruit, of granen.
- Voorverpakte producten die onder voorwaarde vrijgesteld zijn van certificatie:
- kaasspeciaalzaak, met enkele biologische kazen, voorwaarde: afsnijden/portioneren kaas alleen onder het oog van de klant;
- wijnwinkel met enkele biologische wijnen.
- Gecombineerde activiteiten van gecertificeerde bedrijven: Als een al gecertificeerd bedrijf bijvoorbeeld ook nog een boerderijwinkel runt, kan de verkoop van biologische producten in de winkel als extra activiteit aan het bestaande certificaat worden toegevoegd.
Directe consumptie
Bij directe consumptie zoals in de horeca (restaurants, foodtrucks, kantines en cateringbedrijven) of bijvoorbeeld in de koffiecorner van een supermarkt, geldt dat het biologische logo niet mag worden gebruikt voor producten die direct aan de consument worden geserveerd.
Online verkopen
De biologische verordening maakt bovendien onderscheid tussen webshops en fysieke verkooppunten. In sommige gevallen hoeft een fysiek verkooppunt zich niet te certificeren, maar een webshop wel. Als u eigenaar van beide bent, is het raadzaam de certificatiechecker voor webshops te doorlopen.
https://www.skal.nl/certificatie-checker-webshops
Meer Informatie en certificatiecheckers
Wilt u weten of uw verkooppunt voldoet aan de certificatie- en registratie-eisen? Bezoek dan de certificatiecheckers van Skal voor gedetailleerde informatie over uw specifieke situatie:
https://www.skal.nl/certificatie-checker
https://www.skal.nl/certificeren/verkooppunt/speciaalzaken
Door de juiste certificatie en registratie te volgen, zorgt u ervoor dat uw klanten met vertrouwen biologische producten kunnen kopen, terwijl u ook voldoet aan de wettelijke eisen. Zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent, zodat uw winkel volledig in lijn is met de wetgeving rondom biologische producten!
Als u twijfelt of vragen heeft over de certificatie- en registratieplicht, kunt u altijd contact opnemen met Vakcentrum of SKAL voor verdere uitleg.