Zelfzorggeneesmiddelen

Coop-Nieuwendijk-50

Zelfzorggeneesmiddelen zijn bedoeld om eenvoudige, veel voorkomende gezondheidsklachten te behandelen of te verzachten. U kunt hierbij denken aan tabletten, zalfjes, siropen, verstuivers et cetera. Deze geneesmiddelen zijn zonder doktersrecept verkrijgbaar. Ondernemers mogen sommige zelfzorggeneesmiddelen in hun winkel verkopen, andere weer niet. En wanneer ze dit doen, moeten zij zich houden aan de voorschriften in de Geneesmiddelenwet en de Regeling Geneesmiddelenwet. Klinkt logisch. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

AV of UAD 

Geneesmiddelen met de afleverstatus AV (Algemene Verkoop) mogen in alle supermarkten worden verkocht. Dat staat ondernemers vrij, zij kunnen daarmee invulling geven aan lokale behoeften. Wanneer supermarktondernemers een stapje verder gaan en ook geneesmiddelen willen verkopen met de afleverstatus UAD (Uitsluitend Apotheek en Drogist), dan is het nodig dat zij een gediplomeerde drogist in dienst hebben. Deze drogist, of assistent-drogist, moet in de winkel aanwezig zijn om vragen van klanten te kunnen beantwoorden. 

Maar welke geneesmiddelen hebben welke code? Uiteraard zijn hiervan openbare lijsten beschikbaar. Maar u kunt het ook zelf zien. Soms is het goed zoeken, maar de aanduiding AV of UAD staat op iedere verpakking vermeld. Zelfzorggeneesmiddelen moeten aan precies dezelfde toelatings- en kwaliteitseisen voldoen als de geneesmiddelen die op doktersrecept in de apotheek worden afgeleverd.

Vakopleidingen Drogist

Ondernemers en medewerkers die een erkend drogisterij diploma willen halen en hun opleiding online willen volgen, zijn bij E-Beat aan het juiste adres. Dankzij een nauwgezette samenwerking met het Vakcentrum worden opleidingskosten laag gehouden en hoeft u geen onnodige certificeringen te behalen en betalen. Hier vindt u meer informatie over de Vakopleiding Drogist en Assistent Drogist.

Wetswijziging maakt inzet digitale communicatiemiddelen mogelijk

Het ministerie van VWS heeft een wijziging van de Geneesmiddelenwet voorbereid. De wijziging wordt waarschijnlijk net voor de vakantie in de Tweede Kamer besproken. In het kort houdt de wijziging in dat het gebruiken van digitale communicatiemiddelen om de consument te informeren, wordt toegestaan.

Per winkel waar UAD-geneesmiddelen worden verkocht dient, ook in de nieuwe situatie, minimaal 1 drogist op de loonlijst te staan.

De adviesverplichting blijft van kracht. Dat betekent dat, als er geen digitale communicatiemiddelen ingezet zijn, tijdens openingstijden een drogist of assistent-drogist in de winkel aanwezig moet zijn om klanten met vragen te kunnen helpen.

04-05-2022