Winkeldieven betalen

sticker winkeldieven betalen soda.JPG

De regeling 'Afrekenen met winkeldieven is beeindigd. SODA heeft de activiteiten van 'Afrekenen met winkeldieven' voortgezet onder de naam 'Winkeldieven betalen'. 

Als u een winkeldief op heterdaad betrapt en aangifte doet, kunt u voor de ‘gestolen’ tijd € 181 schadevergoeding eisen van de dader. Ook de kosten van directe schade, bijvoorbeeld door het verwijderen van beveiligingslabels of vernielde verpakkingen, kunt u laten betalen door de winkeldief.

Politie werkt mee

Belangrijk voordeel van de aanpak van SODA is dat de politie de gegevens van de winkeldief automatisch deelt met SODA. Dat scheelt veel papierwerk in de winkel.

Preventieve werking 

Deelname aan de regeling levert nog meer voordelen op. Met het speciale voorlichtingsmateriaal kunt u laten zien dat u winkeldieven laat betalen. Dat werkt bijzonder preventief. Van die € 181 extra boete gaat een afschrikwekkende werking uit, zo blijkt uit de resultaten. 

Consument blij met initiatief

Ook richting uw klanten geeft u met ‘Winkeldieven betalen een goed signaal. U laat zien dat u maatregelen neemt om winkeldiefstal aan te pakken. Consumenten geven in een onderzoek aan dat zij blij zijn met de extra straf voor winkeldieven. Meer dan negentig procent juicht het initiatief toe. Van de ondervraagden vond 40% het bedrag van € 181 zelfs nog te laag.

Aanhouden, Aangifte, Afrekenen

Hoe verloopt het afrekenen?

  1. U meldt zich aan op de site Winkeldievenbetalen of door middel van het inzenden van dit formulier.
  2. U ontvangt een bevestiging, schadeverhaalformulieren en uw toolkit.
  3. U houdt de betrapte winkeldief aan en belt de politie.
  4. U vult het landelijk aangifteformulier en het schadeverhaalformulier in en laat dit ondertekenen door de verdachte, bij voorkeur in het bijzijn van de politie.
  5. U draagt de verdachte over aan de politie.
  6. Op winkeldievenbetalen kunt u uw schadeclaim aanmelden.
  7. SODA)* zorgt voor de verder afhandeling.
  8. Als de dader heeft betaald -eventueel met inschakeling van een deurwaarder- ontvangt u het schadebedrag minus adminstratiekosten op uw bankrekening. SODA houdt deze kosten zo laag mogelijk en de kosten worden alleen ingehouden als de claim is betaald. No cure, no pay!

)* Het Vakcentrum heeft zitting in de raad van toezicht van SODA.

08-07-2021