Jumbo Leussink, Goor

Presteren met duurzaamheid

In 2021 namen Vakcentrumleden Niek en Tijn Leussink hun nieuwe winkel in Goor in gebruik. Een bijzonder project dat, door de nadruk op duurzaamheid, volgens een internationaal waarderingsysteem ‘Outstanding’ wordt genoemd. Wat bewoog de Leussinks?

Opening-Goor-117

“Als je begint aan een heel nieuw pand, dus meer dan alleen een nieuwe winkel, dan word
je gedwongen verder vooruit te kijken”, zo stelt Niek Leussink. “Traditioneel kijk je bij investeringen naar prijs en kwaliteit, daar hebben wij ook duurzaamheid aan toegevoegd. Het is een integraal onderdeel van onze afwegingen. Dat is overigens niet alleen zo voor het pand in Goor. We zijn al langer met duurzaamheid bezig. Zo liggen er bij onze vestiging in Aalten 450 zonnepanelen op het dak en in Haaksbergen zijn we al weer verder met duurzaamheid.”

Meetbare prestatie

“Bij de ontwikkeling van het nieuwe pand in Goor zijn we vanaf het begin van de ontwikkeling gegaan voor maximale duurzaamheid. We wilden dat dan ook goed meetbaar maken. Dat zit in onze karakters, wij willen presteren, wij willen winnen”, aldus Niek. “Dus een en ander goed meetbaar maken. Dan is BREEAM het grootste, meest erkende keurmerk. Daar hebben we vervolgens de experts bij gezocht.”

Niek: “Bij de uitwerking van de plannen hebben we gezocht naar de juiste mensen met de juiste kennis. Die hebben we bij elkaar gebracht. We hoefden niet steeds het wiel uit te vinden. Dat wiel is er al. Daarbij hebben we ook onze vaste partners voor bijvoorbeeld installatietechniek en verlichting uitgedaagd. We hebben ze ook zo vroeg mogelijk bij de ontwikkeling betrokken om te komen tot de beste oplossingen. Dat was ook voor onze partners interessant, ook zij leerden van dit project en hebben nu een prachtige showcase. Het hele pand is bijvoorbeeld ingedeeld in 12 klimaatzones en evenveel lichtzones. Zowel de luchtbeheersing als de verlichting wordt per zone geregeld. Vlak aan de voorgevel heb je minder kunstlicht nodig dan achter in de winkel. Zo kan energie worden bespaard.”

Meer dan alleen energiebewust bouwen

“Het goed benutten van daglicht is overigens niet alleen energiebesparend”, zegt Niek. “Daglicht geeft ook energie, draagt bij aan het goede gevoel van medewerkers en leidt daarmee tot een gezondere werkplek. Ook dat is een aspect van BREEAM. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld ook in de aanwezigheid van douches voor diegenen die op de fiets komen. Het gaat ook om de totale ecologie. Je neemt ook het watergebruik mee bijvoorbeeld.” Na lange aanloop vlotte bouw “Een duurzaam pand bouwen kost niet persé meer tijd of geld”, zo stelt Niek Leussink. “We hebben een lange aanloop gehad, mede omdat we rekening wilden houden met de levensduur van onze oude winkel in Goor. Dat gaf ook de tijd om zaken goed door te denken. De bouw daarentegen ging heel vlot. Het is modulaire houtbouw. In feite dus alleen maar schroeven.”

Het financiële plaatje wijkt wel iets af van traditionele bouw. “De licht- en verwarmingsinstallaties zijn wel duurder, maar daar staan subsidies tegenover en rentevoordeel bij duurzame investeringen. Je ziet dus kosten verschuiven. Op zich rekenen wij er op dat we niet veel duurder maar zeker ook niet goedkoper uit zijn. Het past op de normale meterprijzen die ik van Jumbo te zien krijg.”

Subsidies specialistenwerk

De samenwerking met de gemeente is volgens Niek heel goed gelopen: “Sterker nog, af en toe
waren de ambtenaren sneller dan wij. De verhuizing van de winkel was ook een hamerstuk in
de gemeenteraad.”

Anders ligt het bij subsidies. “Dat is echt complex. Daar is veel te winnen, maar dan moet je wel de goede regelingen kennen en weten wanneer de diverse potjes open gaan. Daar hebben we dus een specialist voor ingehuurd.”

Inmiddels draait de winkel nu een aantal maanden. “We zijn nu nog volop bezig met het afstellen van de systemen. Daarbij willen we ook alle collega’s meenemen in het bewust omgaan met duurzaamheid. Dat levert ook leuke discussies en ideeën op. Je ziet in het team volop activiteit en positiviteit. We hebben dan ook geen enkele moeite om in Goor aan mensen te komen.”

Opening-Goor-082.jpg

Gewoon een goede supermarkt

Overigens benadrukt Leussink:
“Voor de klant moet het gewoon een goede
supermarkt zijn.Met het goede assortiment, ook lokaal en regionaal en de goede service. Daarbij willen wij wel ons duurzame verhaal uitdragen. Dat was lastig omdat we afstand moeten houden maar ook daarvoor hebben we bestaande technieken slim kunnen combineren. We hebben een aantal winkelwagens waarop een tablet zit. Op diverse punten in de winkel krijgt de klant via die tablet meer informatie over de diverse duurzaamheidsmaatregelen.”

De lessen van de Leussinks

“Niet denken dat je het zelf wel weet. Zoek de goede specialisten, luister goed en werk samen”, dat is de belangrijkste les uit het traject die de Leussinks hebben getrokken.
Maar ook: “Je kunt in een bestaande winkel al veel winnen met de kleine slimme keuzes. Hoe
ga je om met plastic tassen? Wat doe je met producten tegen de datum? Heb je tijdklokken
of bewegingsmelders op je verlichting? En denk verder dan energiebesparing, denk eens aan
het plaatsen van vogelkastjes of insectenhotels op of rond je pand. Vervolgens wordt duurzaamheid verslavend, je wilt steeds een stukje verder.”


15-11-22

(Dit artikel verscheen eerder in de VakcentrumVisie 'De MEERwaarde van duurzame Retail' september 2021)