Personeel inlenen van niet-essentiële winkels: waar let ik op?

We ontvangen veel vragen over het tijdelijk inlenen van personeel. Essentiële winkels overwegen om personeel tijdelijk in te lenen van de niet-essentiële winkels gedurende de lockdown-periode. Het is van belang om te weten dat hier naast kansen ook bepaalde risico’s aan zitten.

Franchisenemersverenigingen 400x150
Waar moet u op letten?

U kunt op drie manieren tijdelijke medewerkers voor u laten werken:

  1. U sluit een tijdelijke arbeidsovereenkomst. De tijdelijke medewerker wordt tijdelijk uw werknemer, zoals al uw andere werknemers. Dus tegen dezelfde voorwaarden en condities. U kunt op de gebruikelijke wijze kiezen voor een vaste arbeidsomvang of flex. Let op, een tijdelijke arbeidsovereenkomst betekent dat u geen proeftijd kunt opnemen als het contract 6 maanden of korter duurt, een concurrentiebeding alleen is toegestaan bij zwaarwegende bedrijfsbelangen en bij een oproepcontract ook een beroep kan worden gedaan op het rechtsvermoeden arbeidsomvang na 3 maanden dienstverband.

  2. Wanneer u echter besluit om medewerkers in te lenen via een detacheringsbureau of een ander bedrijf, dan moet u afspraken maken zowel met dat bedrijf als met de medewerker. Maak gebruik van professionele detacheringsbureaus en kijk goed naar de algemene voorwaarden die zij gebruiken. Inlenen van een ander (nu gesloten) bedrijf betekent vaak onderhandelen over de contractvoorwaarden. U moet afspraken maken over betaling, inschaling, ziekte, aansprakelijkheid etc. Let op, de wet bepaalt dat de ingeleende medewerker moet worden beloond gelijk aan uw werknemers. Laat u hierbij adviseren. In deze situatie is het ook van belang om uw verzekeringspolis te checken voor eventuele bedrijfsongevallen van het ingeleende personeel.

  3. Een medewerker als zzp’er bij u laten werken, kan ook. Ook dan zult u specifieke afspraken moeten maken. Aan deze constructie zit sneller het risico dat de relatie toch zal worden beschouwd als een arbeidsovereenkomst. Ook moet u beseffen dat u aansprakelijk bent voor bedrijfsongevallen als ware u werkgever. Zorg dus dat u in ieder geval ook de verzekeringskant goed onderzoekt.  

Heeft u hierover vragen of over andere juridische of bedrijfseconomische onderwerpen?
Neem dan contact op met Vakcentrum Bedrijfsadvies via: (0348) 41 97 71 of advies@vakcentrum.nl.