Alcohol

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te blijven van alle wet en regelgeving. Waaronder ook van regels rondom de verkoop van alcohol. De verkoop van alcohol dient verantwoord te verlopen waarbij de veiligheid van de klant en van de medewerkers erg belangrijk is. Hier vertellen we u het laatste nieuws rondom de verkoop van alcohol en zijn de regels te vinden die u als winkel niet mag vergeten.

Wettelijke regeling algemeen

De eisen die gelden voor het verkopen en schenken van alcoholhoudende dranken zijn vastgelegd in de Alcoholwet (voorheen Drank- en Horecawet), het Alcoholbesluit en de Alcoholregeling

De Alcoholwet gaat uit van het volgende principe:

  1. Slijterij
    Alcoholhoudende dranken mogen in principe alleen verkocht worden in slijterijen met een paar uitzonderingen met betrekking tot zwak-alcoholische dranken. In een slijterij mogen verder geen artikelen verkocht worden met uitzondering van drankgerelateerde artikelen zoals een kurketrekker, een wijnkoeler, een schenktuit etc.
    In een slijterij mag geen alcohol geschonken worden. De verkoop geschiedt voor gebruik elders dan ter plaatse.
  2. Horeca
    In de Horeca mogen uitsluitende alcoholhoudende dranken worden geschonken voor gebruik ter plaatse maar dus niet worden verkocht voor gebruik elders dan ter plaatse. In de horeca mag geen overige detailhandel plaatsvinden.

We bespreken hieronder de regels die gelden in het kader van de verkoop van alcoholhoudende dranken in een slijterij of een winkel

Wettelijke definitie

  •      alcoholhoudende drank: iedere drank met meer dan 0,5% alcohol
  •      zwak-alcoholhoudende drank: iedere drank met meer dan 0,5% maar minder dan 15% alcohol. Wijn, sherry en port die meer dan 15% alcohol bevatten worden ook gerekend tot de zwak alcoholische dranken.
  •      sterke drank: iedere drank met 15% of meer alcohol

Welke winkels mogen zwak- alcoholische dranken verkopen?

  1. winkels waar in overwegende mate levensmiddelen worden verkocht zoals een supermarkt of kaas & delicatessenwinkel;
  2. een warenhuis met een levensmiddelenafdeling met een vloeroppervlak van ten minste 15 m2 met een gevarieerd assortiment aan verpakte en onverpakte eetwaren;
  3. winkels waarin uitsluitend zwak-alcoholisch drank wordt verkocht en eventueel alcoholvrije dranken (wijn- en bierwinkels);
  4. slijterijen

(Wettelijke) regels voor winkels én slijterijen

Beperking kortingsacties

  • Bij een actie mag de korting op alcoholhoudende drank niet meer bedragen dan 25% van de prijs die de drank in de periode daarvoor van een maand of korter gewoonlijk wordt gevraagd; 
  • De actie mag ook niet zodanig zijn opgezet dat de indruk wordt gewekt dat de korting meer is dan 25% ten opzichte van de prijs in het eigen verkooppunt of in het verkooppunt van een ander; 
  • Ook het vergelijken met de prijs in een ander verkooppunt met een korting van 25% is niet toegestaan;
  • Sommige acties verstrekken meer volume voor dezelfde prijs. Dat extra volume mag niet meer zijn dan 25% van de oorspronkelijke inhoud;
  • De waarde van premiums en cadeaus worden meegeteld in de berekening van de korting van maximaal 25%

Reclame

Met betrekking tot reclame maken gelden (nog) geen wettelijke regels. Wel geldt er een Reclamecode voor de verkoop van alcohol. Het merendeel van de alcoholverkopers houdt zich aan deze regels.

Presentatie 

Alcoholvrije en alcoholhoudende dranken moet in het schap duidelijk van elkaar onderscheiden kunnen worden. Dat geldt niet voor alcoholvrije varianten van bier of wijn. 

Alcoholhoudende dranken moeten verkocht worden in een gesloten verpakking die niet zonder een kenbare beschadiging kan worden geopend.

Leeftijd klanten 

Het is verboden alcoholhoudende drank (dus sterke drank én zwak alcoholische drank) te verkopen aan klanten die jonger zijn dan 18 jaar. Klanten moeten zich zonodig identificeren met een geldig legitimatiebewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs). 
Als de koper 18 jaar of ouder is maar de drank is kennelijk bedoeld voor personen onder de 18 jaar ook dan moet verkoop worden geweigerd.

NIX18

Dit is een campagne georganiseerd door de overheid, ngo’s op het gebied van sport, gezondheid en verslavingszorg, bedrijfsleven etc.. De campagne is gericht op ouders, jongeren en bedrijven en bedoeld om te voorkomen dat kinderen onder de 18 jaar alcohol kunnen kopen en/of nuttigen. NIX18 adviseert verkopers bij jongeren tot 25 jaar een identificatie te vragen bij de aankoop van alcohol. Hierdoor wordt voorkomen dat jongeren die er wat ouder uit zien toch alcohol kunnen kopen. NIX 18 is niet wettelijk verplicht maar wel algemeen aanvaard in de sector. 

Openbare orde, veiligheid en zedelijkheid

Er mag geen alcohol worden verkocht aan personen indien redelijkerwijs het vermoeden is dat dit leidt tot verstoring van de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid leidt. 

Online verkoop van alcoholhoudende dranken

Ook bij online verkoop geldt een leeftijdseis: De koper moet 18 jaar of ouder zijn. 
De website waarop wordt besteld moet een leeftijdsverificatiesysteem kennen. Dus vóór de werkelijke online-aankoop moet worden vastgesteld of de koper 18 jaar of ouder is. Voorts moet ook de bezorger van de alcoholhoudende drank een leeftijdscontrole doen indien hij de drank bij iemand thuis bezorgt. Deze regels zijn weergegeven in een checklist voor de online verkoop van alcohol.
Als online alcoholhoudende drank wordt verkocht dan dient er een actuele geborgde werkwijze gedocumenteerd te zijn waarmee wordt gewaarborgd dat uitsluitend aan kopers van 18 jaar en ouder de bestelde drank ter hand wordt gesteld.

NVWA en gemeente

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is verantwoordelijk voor handhaving van de leeftijdsgrenzen bij verkoop in de winkel, de slijterij en de online verkoop maar ook de gemeentelijke handhaving kan optreden bij overtreding van de Alcoholwet. 

Wettelijke regels voor slijterijen

Vergunningplicht

De slijterij dient altijd een vergunning te hebben van de gemeente. Het is verboden om zonder vergunning het slijterijbedrijf uit te oefenen. 

wat mogen slijterijen naast alcoholhoudende drank ook verkopen?
Verkoop van overige artikelen dan alcoholhoudende drank is in beginsel verboden. Alleen artikelen die samenhangen met het drinken van alcohol mogen worden verkocht.
De wet geeft de volgende opsomming van producten die de slijter wél mag verkopen:


het bedrijfsmatig aan particulieren verkopen van drinkglaswerk, schenkmandjes, kurkentrekkers, wijnrekjes, afsluitmiddelen voor flessen, koolzuurflessen, koolzuurcapsules, wijnkoelers, shakers, draagtassen, koelboxen en -tassen, onderzetters, papieren servetten, cocktailprikkers, schenkkurken, alsmede van voorlichtingsmaterialen over wijn, cocktails, longdrinks en borrelhapjes en van andere dergelijke voorlichtingsmaterialen, een en ander voor zover die verkoop geen overwegend bestanddeel van de bedrijfsuitoefening in de inrichting uitmaakt.
En voorts het bedrijfsmatig verhuren van biertapinstallaties, glaswerk en party-meubilair, een en ander voor zover die verhuur geen overwegend bestanddeel van de bedrijfsuitoefening in de inrichting uitmaakt.

 

Personeel in de slijterij

Voor een leidinggevende in een slijterij gelden de volgende eisen:

  • ten minste 21 jaar of ouder;
  • kennis en inzicht in sociale hygiëne en ingeschreven in het Register Sociale Hygiëne;
  • niet onder curatele staan
  • niet in enig opzicht van slechts levensgedrag;
  • in de afgelopen vijf jaar niet veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van ten minste zes maanden;
  • als de slijterij open is voor publiek moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn in de slijterij ook als de slijterij een borrelshop is in een supermarkt;

Overig personeel dient ten minste 16 jaar te zijn. 

Medewerkers in een slijterij mogen niet dronken zijn of onder invloed van drugs. Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt voor medewerkers in het algemeen, is het verschil dat sprake is van overtreding van de alcoholwet en dus een strafbaar feit. Het zou zelfs kunnen leiden tot intrekking of opschorting van de slijterijvergunning.

De winkelruimte

  • Een slijterij moet een minimale oppervlakte hebben van 15 m2.
  • Er mag geen rechtstreekse verbinding zijn met een neringruimteproeverijen 
    Het organiseren van proeverijen is voorbehouden aan slijterijen. Er gelden de volgende regels:

Proeverijen

Het organiseren van proeverijen is voorbehouden aan slijterijen. Er gelden de volgende regels: 

  • Er wordt maximaal één proeverij per dag georganiseerd en maximaal drie proverijen per week én,
  • de leidinggevende van de slijterij heeft voor aanvang van de proeverij de kosten van deelname vastgesteld én,
  • voor aanvang van de proeverij zijn de deelnemers bij een leidinggevende van de slijterij bekend én
  • tijdens de proeverij is de deur van de slijterij gesloten voor publiek en mogen alleen de deelnemers aan de proeverij worden binnengelaten.

Voorts geldt dat tijdens de proeverij uitsluitend drank (alcoholhoudend én alcoholvrij) mag worden verkocht die in het kader van de proeverij voor gebruik ter plaatse aan de deelnemers is verstrekt. 

Verstrekking ter plaatse

In de slijterij mag geen alcohol worden geschonken. Dat is voorbehouden aan de horeca. Wel mag de slijter een kleine hoeveelheid alcoholhoudende drank gratis laten proeven en uitsluitend als de klant daarom vraagt. Proeven mag dus niet actief worden aangeboden aan klanten. 

Gepubliceerd: dinsdag 26 augustus 2025