Ecodesign (ESPR)

De Ecodesign Regeling (ESPR) is een nieuwe Europese wetgeving die vanaf juli 2024 van kracht gaat en zorgt voor duurzamere producten. Deze regeling heeft als doel om producten energiezuiniger, herbruikbaarder en beter recyclebaar te maken. Als winkelier zult u merken dat de producten die u verkoopt en de manier waarop u ze aanbiedt, veranderen. Dit overzicht van veel gestelde vragen helpt u te begrijpen wat de Ecodesign Regeling inhoudt en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

Het is belangrijk om te weten dat de regeling nog niet volledig is uitgewerkt. Er worden nog details en specifieke productgroepen gepubliceerd, maar de basisprincipes staan vast. Dit overzicht van veel gestelde vragen helpt u te begrijpen wat de Ecodesign Regeling inhoudt en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

De Ecodesign Regeling (ESPR) is een Europese wetgeving die producten duurzamer moet maken. Vanaf juli 2024 moeten fabrikanten van producten, van textiel tot elektronica, voldoen aan strengere eisen op het gebied van circulariteit, energieverbruik en herbruikbaarheid. Het doel is om producten langer mee te laten gaan en makkelijker te recyclen of te repareren.

De regeling geldt voor veel productgroepen, zoals keukenapparatuur, schoonmaakmiddelen, verlichting, wasmachines en koelkasten. Uitzonderingen zijn onder andere geneesmiddelen, levensmiddelen en tweedehandsproducten. De officiƫle lijst van producten die onder de regeling vallen, wordt in april 2025 bekendgemaakt.

Als winkelier zult u vooral te maken krijgen met productinformatie die aan consumenten moet worden verstrekt. Dit kan via bijvoorbeeld QR-codes, digitale productenpaspoorten of productlabels. Sommige producten zullen aangepast worden of verdwijnen, en u moet mogelijk rekening houden met nieuwe infrastructuur voor recycling en afvalscheiding in de winkel.

Het digitaal productenpaspoort is een digitale databank waarin gedetailleerde informatie over producten wordt opgeslagen. Dit kan onder andere gegevens bevatten over reparatie-instructies, de milieu-impact, het aandeel recyclaat en de mogelijkheid om het product aan het einde van de levensduur te verwerken. Vanaf juni 2025 wordt meer bekend over het format van het digitaal paspoort, dat consumenten via een QR-code kunnen inzien.

U zult vooral informatie moeten verstrekken over de duurzaamheid van de producten, zoals de repareerbaarheid, de koolstofvoetafdruk, de aanwezigheid van schadelijke stoffen, en of de producten gerecycled kunnen worden. Deze informatie moet soms digitaal beschikbaar zijn, bijvoorbeeld via QR-codes op productverpakkingen of via digitale platforms.

Ja, sommige producten zullen veranderen om aan de nieuwe eisen te voldoen, zoals verbeterde reparatiemogelijkheden of lagere energieverbruik. Er kunnen ook producten verdwijnen als ze niet gemakkelijk kunnen worden aangepast aan de nieuwe eisen (bijvoorbeeld producten die moeilijk te recyclen zijn). Dit heeft invloed op de producten die u in uw winkel heeft.

De prestatie-eisen kunnen onder andere gaan over de herbruikbaarheid van het product, de repareerbaarheid, de aanwezigheid van zorgwekkende stoffen, het gehalte recyclaat (hoeveel gerecycled materiaal er in een product zit) en de milieu-impact van het product (zoals de koolstofvoetafdruk). Producten die niet voldoen aan deze eisen kunnen niet meer verkocht worden.

De Ecodesign regeling ging officieel in werking in juli 2024. Vanaf dat moment moeten fabrikanten en winkeliers voldoen aan de nieuwe eisen. De lijst van productgroepen die onder de regeling vallen, wordt op 19 april 2025 gepubliceerd. Daarna worden de eisen per productgroep geactiveerd.

Als producten in uw winkel niet voldoen aan de Ecodesign eisen, kunnen er boetes of andere sancties opgelegd worden. Ook kan het zijn dat sommige producten uit de verkoop moeten worden gehaald als ze niet aan de eisen voldoen, bijvoorbeeld producten die niet repareerbaar zijn of een te hoge milieu-impact hebben.

Als winkelier kunt u zich voorbereiden door:

  • Informatie in te winnen bij leveranciers over welke producten voldoen aan de nieuwe eisen.
  • Verpakkingen en productlabels in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat de juiste informatie beschikbaar is.
  • Afvalscheiding en recycling in uw winkel goed te regelen om te voldoen aan de nieuwe eisen op het gebied van circulariteit.
  • Te zorgen voor digitale toegang tot productinformatie voor uw klanten.

Ja, de Ecodesign regeling kan ook invloed hebben op verbouwingen of renovaties in uw winkel. Als u bijvoorbeeld nieuwe apparatuur in de winkel plaatst, moeten deze producten voldoen aan de eisen voor energieverbruik en herbruikbaarheid. Ook moeten mogelijk recycling- en afvalscheidingssystemen worden aangepast.