Netcongestie

Er is toenemende druk op het elektriciteitsnetwerk: de vraag en het aanbod van elektriciteit overtreffen de beschikbare capaciteit. Deze 'netcongestie' kunt u zien als een file op het elektriciteitsnet, die vooral op piekmomenten ontstaat. Wat betekent dit voor uw bedrijf?

Netcongestie heeft invloed op ondernemers

Netcongestie groeit door toename van stroomverbruik en de teruglevering van energie door bijvoorbeeld zonnepanelen. Het elektriciteitsnet, oorspronkelijk ontworpen voor eenrichtingsverkeer, kan deze extra belasting niet altijd aan.

Netcongestie komt steeds vaker voor en zal naar verwachting nog tot na 2030 spelen. Als mkb-ondernemer is het belangrijk om de gevolgen te begrijpen en stappen te nemen om de impact op je bedrijf te beperken.

Wat zijn mogelijke gevolgen van netcongestie?

Netcongestie kan diverse gevolgen hebben voor uw mkb-bedrijf, zoals:

  • Extra kosten van netbeheerders voor bedrijven die tijdens piekmomenten veel stroom verbruiken.
  • Mogelijke vertraging of onmogelijkheid om een nieuw bedrijf aan te sluiten of een bestaande bedrijfslocatie uit te breiden.
  • In het ergste geval kunnen stroomstoringen of stroomuitval optreden, wat je bedrijfsprocessen verstoort.

Wat kunt u doen om de impact van netcongestie op uw bedrijf te beperken?

Gelukkig zijn er verschillende acties die u kunt ondernemen om de gevolgen van netcongestie voor uw mkb-bedrijf te minimaliseren:

  • Verminder uw stroomverbruik door energiezuinige apparaten te gebruiken en je verlichting aan te passen.
  • Investeer in flexibele energieoplossingen, zoals zonnepanelen en een accu, zodat u de stroom die u zelf opwekt kunt opslaan. Hierdoor bent u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en ontlast u het.
  • Maak gebruik van slimme netwerktechnologie om uw energieverbruik real-time te monitoren en beheren. Spreid uw energieverbruik over de dag en pas het zoveel mogelijk aan op de piekmomenten op het net.

Meer informatie?

Bent u benieuwd naar meer informatie over netcongestie? Bekijk dan de website van VNO-NCW en MKB-Nederland.

Ga naar de website