Afval verminderen

Als onderneming is het belangrijk om serieus om te gaan met het verminderen van afval. Door efficiënt om te gaan met afval wordt voorkomen dat het op de vuilstort terechtkomt en bij afbraak schadelijke emissies veroorzaakt. Ontdek welke veranderingen u kunt doorvoeren om afval te verminderen en hoe dit uw bedrijf en het milieu ten goede kan komen.

Bewust omgaan met afval

Als onderneming kun je op verschillende manier bewust omgaan met afval. Als eerste kun je beginnen met het beperken van de afval. Moedig hergebruiken en recyclen zo veel mogelijk aan zodat er minder wordt weggegooid. Als het afval wordt verwijderd, zorg er dan voor dat dit zonder schade aan het milieu of de gezondheid van mensen gebeurd. Lees hier welke soorten afval u moet scheiden.

Door uw afval te beperken, kunt u voorkomen dat het op stortplaatsen en in verbrandingsovens terechtkomt. Hierdoor wordt de uitstoot van schadelijke stoffen voorkomen en worden kosten voor afvalverwijdering en stortbelasting laag gehouden.

Zakelijke verplichtingen

Een bedrijf is zelf verantwoordelijk voor de inzameling van bedrijfsafval. Ook moet u het afval zelf (laten) afvoeren. Als bedrijf moet u uw bedrijfsafval of bedrijfsafvalstoffen scheiden en gescheiden afvoeren. U kunt dit zelf doen of een contract afsluiten met uw gemeente, of een erkende inzamelaar.

Afvalbeheerkosten en belastingen

Hoe meer afval u produceert, hoe hoger uw afvalbeheerkosten zullen zijn. Denk hierbij aan:

 • Kosten voor het huren van containers
 • Wekelijkse ophalen van vuilnis
 • Afvaltransportkosten
 • Stortbelasting

Regelgeving

De regels rond het verwerken van bedrijfsafval zijn in Nederland vastgelegd in de Wet Milieubeheer hoofdstuk 10. Gemeenten hebben de mogelijkheid om bij een aantal onderwerpen hun eigen regels op te stellen.

Afval verminderen, hoe doe ik dat?

Voer een audit uit op uw werkplek

Loop rond in uw pand en identificeer waar onnodig afval wordt gegenereerd. Let op:

 • Grondstoffen – worden water, energie of kantoorbenodigdheden efficiënt gebruikt?
 • Recycling – worden papier, glas, voedsel, plastic maar bijvoorbeeld ook cartridges gerecycled?
 • Verpakking – is productverpakking nodig? Zo ja, is het herbruikbaar of biologisch afbreekbaar?
 • Afvalopslag – worden materialen op de juiste manier opgeslagen, gescheiden en vervoerd?

Recyclen

Gebruik op kleur gecodeerde bakken. Maak elke recyclingoptie zo duidelijk mogelijk. En daarnaast:

 • Maak ze makkelijk toegankelijk voor alle medewerkers
 • Verwijder 'gewone' afvalbakken en persoonlijke afvalbakken onder bureaus

Ga papierloos

Door meer digitaal te doen hoef je minder uit te geven aan papier en andere kantoorbenodigdheden, en het is beter voor het milieu.

Minder afdrukken

Probeer zo min mogelijk af te drukken. Let bij het afdrukken op:

 • Gebruik beide zijden van het papier
 • Papier recyclen waar mogelijk

Verkoop je afval

Indien u zeer veel recyclebaar afval heeft, kan het mogelijk interessant worden dit te verkopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om samengeperst karton of kunststof. Zoek op internet naar mogelijke afnemers of overleg met uw afvalinzamelaar. Een groeiend aantal bedrijven biedt aan om afval zoals papier of plastic in te kopen. Zoek op internet welke bedrijven afval bij u in de buurt inkopen.

Gepubliceerd: woensdag 8 mei 2024