Ontslag door bedrijfseconomische redenen

Het doorvoeren van ontslag om bedrijfseconomische redenen is een ingrijpende stap die voor een gehele onderneming. Zowel werkgevers als werknemers dienen zich bewust te zijn van de complexiteit en de wettelijke aspecten die hierbij komen kijken.

Wat is ontslag door bedrijfseconomische redenen?

Ontslag op basis van bedrijfseconomische redenen kan plaatsvinden wanneer een organisatie geconfronteerd wordt met financiële uitdagingen, herstructureringen of andere bedrijfseconomische omstandigheden die het noodzakelijk maken om minder werknemers in dienst te hebben. Dit type ontslag vereist een grondige onderbouwing van de economische motieven en het doorlopen van specifieke procedures.

Hoe ga je hier als werkgever mee om?

Als werkgever is het van cruciaal belang om open en eerlijk te communiceren te gedurende het hele proces van bedrijfseconomisch ontslag. Informeer de werknemers tijdig en transparant over de redenen achter de beslissing, en betrek hen indien mogelijk bij het proces van herstructurering.

Zorg ervoor dat je de geldende wet- en regelgeving volgt, inclusief cao’s en meldingen aan vakbonden. Bied ondersteuning aan werknemers tijdens deze moeilijke periode, zoals het faciliteren van vertrekbemiddeling of het aanbieden van opleidingsmogelijkheden voor herplaatsing.

Vraag het Vakcentrum om advies

Voor specifieke begeleiding bij ontslag door bedrijfseconomische redenen, neem contact op met onze experts of raadpleeg de relevante arbeidswetgeving.

Neem contact op