Voedselveiligheid

Hygiƫnecode 2016 omslag Vakcentrum

Als ondernemer in levensmiddelen zorgt u ervoor dat voedselveiligheid is geborgd. U bent hiervoor wettelijk verplicht om te werken volgens een HACCP-systeem. De HACCP-basisprincipes houden in dat adequate maatregelen worden genomen om de gevaren op het gebied van grondstoffen, het bereidingsproces en de eindproducten te voorkomen. Een hygiënecode is een uitwerking van deze HACCP-beginselen en wordt als handvat gebruikt om te voldoen aan de wettelijke verplichting.

Wij adviseren al onze leden met een supermarkt, biologische speciaalzaak, kaas- of delicatessenwinkel, om gebruik te maken van de CBL Hygiënecode. Het Vakcentrum is betrokken bij de ontwikkeling van deze code en bewaakt de toepasbaarheid voor zelfstandige ondernemers. Deze hygiënecode is goedgekeurd door het ministerie van VWS en het Vakcentrum is ook betrokken bij het opstellen van deze code.

In de Hygiënecode zijn de verschillende bedrijfsprocessen, waarmee u van doen heeft, beschreven. De processen die niet in uw winkel van toepassing zijn, kunt u overslaan. Het is raadzaam om de volledige Hygiënecode goed door te nemen om na te gaan of aan alle criteria wordt voldaan. In de webshop kunt u extra exemplaren bestellen.

E-learning SUPERLEKKERBEZIG (werken met de Hygiënecode)

SuperLekkerBezig.JPG

Weet jij wat je moet weten over veilig werken met voedsel in de supermarkt en de CBL Hygiënecode? Deze e-learning helpt je om de benodigde basiskennis over deze onderwerpen te krijgen. Met deze kennis ben je in staat om de regels voor voedselveiligheid in de praktijk toe te passen!

In de e-learning leer je:

  • wat de CBL Hygiënecode inhoudt;
  • welke regels belangrijk zijn voor de persoonlijke hygiëne;
  • welke procedures gevolgd moeten worden voor reiniging en desinfectie;
  • waarom afvalverwerking belangrijk is voor voedselveiligheid;
  • welke processtappen er nodig zijn om ‘voedselveilig’ te werken;
  • wat de betekenis van TGT en THT (en het verschil) is;
  • wat werken volgens de FIFO-methode inhoudt;
  • wat het belang is van de juiste temperatuur hanteren;
  • welke beheersmaatregelen er zijn om voedselveilig te werken.

Alle medewerkers kunnen deze training gratis volgen. De e-learning kan hier gestart worden.

Relevante producten en tools

 

23-06-2021