Tabak en rookwaren

De overheid wil de verkoop van tabak en rookwaren beperken.

In november 2020 heeft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het volgende tijdspad gepresenteerd:

  • 2022 verbod op alle sigarettenautomaten, bijvoorbeeld in cafés en snackbars
  • 2023 verbod op de online verkoop van tabak
  • 1 juli 2024 verbod op de verkoop van tabak bij supermarkten 
  • 2030 verkoop van tabak gefaseerd afbouwen, achtereenvolgens bij tankstations en tabak- en gemakszaken, waarna alleen speciaalzaken nog tabak kunnen verkopen.

Het Vakcentrum wijst op de grote bedrijfseconomische gevolgen voor met name kleinere supermarkten. Naast de omzet van tabak en rookwaren, vloeit veel meer omzet weg. Immers de consument zal geneigd zijn elders boodschappen te gaan doen. Dit kan leiden tot het faillissement van zo'n 500 supermarkten en daarmee tot een forse aantasting van de leefbaarheid in de plaatsen waar die supermarkten gevestigd zijn.

Wijziging tabaks- en rookwarenregelgeving 1 juli 2022

Op 1 juli 2022 treedt een wijziging van de Tabaks- en rookwarenregelgeving in werking waarmee de reclameverbod-regels voor speciaalzaken worden aangescherpt en waarmee verhittingsapparaten voor tabak onder de werkingssfeer van de Tabaks- en rookwarenwet worden gebracht. Lees meer.

Tabakswinkel en cao

Met het verkoopverbod van tabak in de supermarkt per 1 juli 2024 in zicht, besluiten sommige ondernemers de verkoop van tabak onder te brengen in een fysieke winkel. Maar hoe zit het dan met personeel dat in dat verkooppunt gaat werken? Lees meer (alleen voor Vakcentrumleden)

De actuele stand van zaken (alleen voor leden)

Op deze pagina geven wij de meest actuele stand van zaken en mogelijke alternatieven. 

 

13-01-2023