Het is januari als we door het overdekte Gelderlandplein lopen en dan weet je al snel dat hier mensen winkelen die veel te besteden hebben. Smokings, jassen van meer dan duizend euro, dure schoenen, luxe gadgets, het kan niet op. En sinds vorig jaar september heeft Divine & Delicious zich daar gevestigd met een topklasse assortiment kook- en keukengerei en serviesgoed. “Je merkt meteen dat de mensen die hier komen veel ‘spending power’ hebben”, vertelt Peter. “Er wordt zo gemakkelijk geld uitgegeven aan goede pannen, messen en dergelijke.”
Corona de boosdoener
Peter (65) en Melissa Becker (33) hakten vorig jaar de knoop door en kozen ervoor om hun Divine & Delicious te verplaatsen. “Corona is eigenlijk de boosdoener”, vertelt Peter. “Waar elke andere kookwinkel juist hele goede zaken deed, zakte bij ons de omzet in elkaar. Met name het tweede coronajaar was slecht. Ik wijt dat vooral aan het hoge aantal parkeerplekken dat om ons heen verdween, met dank aan de gemeente Amsterdam die geen oog had voor de winkeliers. Klanten, die tijdens de coronaperiode met de auto kwamen, meden ons daardoor. Ook online en met een ‘outlet’-concept konden we de terugloop niet voldoende compenseren.”
Nieuw huurcontract
Met ingang van maart dit jaar moest een nieuw vijfjarig huurcontract worden aangegaan en dat zette beiden vorig jaar aan het denken: is er genoeg perspectief aan het Hoofddorpplein? Daarbij speelde tevens mee dat Peter dit jaar de zaak voor 100% aan zijn dochter gaat overdragen. Hoe staat zij erin, het is haar toekomst. “Als ik alleen door zou gaan, had ik er een streep onder gezet. Nu mijn dochter de zaak voortzet, heb ik de motivatie om er mijn schouders onder te zetten. Ik blijf als verkoopmedewerker actief, al zal dat niet dagelijks meer zijn, en zal me bezig houden met de inkoop. Dat vind ik leuk.”
Een grote stap voor ons
De afgelopen jaren probeerde het management van het Gelderlandplein Divine & Delicious al tot een overstap te verleiden. Aan zo’n winkel was echt behoefte, zo vertelde de eigenaar die tevens klant was. Hij had ook andere kookwinkels benaderd. “Dan word je toch een beetje op scherp gezet. We kregen een mailtje van de makelaar, hebben alle voors en tegens tegen elkaar afgezet en besloten de stap te wagen.
En het is een grote stap voor ons! We hebben nu de helft van de vierkante meters van het Hoofddorpplein (170 m2 om 360 m2) maar een huur die anderhalf keer hoger is. Dat zegt natuurlijk niks, zolang je omzet verhoudingsgewijs maar mee stijgt. De afgelopen vier maanden hebben echter bewezen dat we hier goed aan hebben gedaan.”